- Cenazeyi Teşyî Etmek

Adsense kodları


Cenazeyi Teşyî Etmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Sat 30 January 2010, 01:32 pm GMT +0200

Cenazeyi teşyî etmek Mâlikîler dışında diğer üç mezhebe göre sün­nettir. Mâlikîlere göre ise mendubtur. Cenazeyi teşyî etmekte olan kişinin yürümesi mendubtur. Mazeret olmaksızın bir bineğe binmek mek­ruh olur. Mazeret hâlinde caiz olur. Hanefîler dışındaki diğer mezhebler bu hükümde görüş birliği etmişlerdir.

Hanefiler dediler ki: Cenazeyi teşyî eden kişinin bineğe binme­sinin mahzuru olmaz. Fakat yürüyerek teşyî etmesi daha faziletlidir. Bi­neğe binmiş olan kimsenin bineğinin savurduğu tozlardan arkadaki cema­atin zarar görmemesi için onları geriden takib etmesi gerekir. Önden git­mesi mekruhtur.

Cenazeyi teşyî etmekte olan kişinin yürümekteyse önden gitmesi; bir bineğe binmiş ise arka­dan gelmesi Mâlikîlerle Hanbelîlere göre mendubtur. Hanefîlerle Şâfiiler buna muhaliftirler.

Hanefîler: cenazeyi teşyî eden kişinin arkada yürümesinin daha faziletli olacağı görüşündedirler. Önden yürümesi de caizdir. Ancak bu takdirde cenazeden uzaklaşır veya cemaatin tümünden ileriye geçerse, ön­den yürümesi mekruh olur. Sağında veya solunda yürümekse evlâ olan hükme muhalefet olur. Bu hüküm, cenazenin ardında kadınlar bulunmaz ve onlara karışma korkusu olmazsa veya bu kadınlar arasında ağıtçı ka­dınlar da bulunmazsa geçerli olur. Ama bunların, cenazenin arkasında bulunması hâlinde erkeklerin önde yürümeleri daha faziletli olur.

Şafiiler dediler ki: Cenazeyi teşyî eden kişi şefaatçidir. Yaya ol­sun, süvari olsun, önde yürümesi daha faziletli olur.

Cenazeyi teşyî etmekte olan kişinin, örfün ölçüsüne göre ona yakın olması, üç mezhebe göre mendubtur. Mâlikilere göre bu mendub değildir. Cenazeyi teşyî ederken normalin üstün­de koşmanın daha altında olacak şekilde, orta süratte yürümek men­dubtur. Kadınların cenazeyi teşyî etmeleri mekruhtur. Fitneye sebep olacaklarından korkulduğu takdirde teşyî etmeleri haram olur. Hanbelîlerle Şâfiîler bu hükümde görüş birliği etmişlerdir. Hanefîlerle Mâlikfle-rin buna ilişkin görüşleri aşağıya alınmıştır.

Malikiler dediler ki: Yaşlı kadının cenazeyi teşyî etmesi caizdir. Ancak bunlar cenazenin gerisinde, erkek süvari teşyîcile/ de varsa, bunla­rın da ardısıra yürümelidir. (Zaten diğer erkekler cenazenin önünden gi­derler). Kadın genç ise ve fitneye sebep olacağından korkulmaz ise, cena­ze de babası, oğlu, kocası veya kardeşi gibi ölümü kendisine çok zor gelen birinin cenazesi ise, teşyî etmesi caiz olur. Bu da yürüme hususunda yaşlı kadının hükmüne tâbi olur. Dışarı çıkmakla fitneye sebep olacağın­dan korkulan kadının evinden dışarı çıkması mutlak surette caiz olmaz.

Hanefîler: Kadınların cenazeyi teşyî etmeleri mutlak surette tahrîmen mekruh olur demişlerdir.

Cenazeyi teşyî edenlerin sessiz olmaları sünnettir. Zikir yaparak; Kur’an-ı Kerîm, kasîde-i bürde, delâil-i hayrat gibi şeyleri okuyarak da olsa, seslerini yükseltmeleri mekruh olur. Bunlar arasında Allah’ı zik­retmek isteyen kimseler, bu zikirlerini sessizce yapmalıdırlar. Cenaze­nin peşi sıra mum yakarak, buhur tüttürerek gitmek mekruhtur. Bu hususta Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Cenazeyi ses ve ateşle izlemeyin.” [151]

Cenaze merasiminde ağıt veya müzik icra edilirse orada bulunan­ların bunu engellemeye çalışmaları gerekir. Üç mezheb imamına göre engel olmazlarsa, geri dönmeleri gerekmez. Hanbelîler derler ki: Bu gibi dîne aykırı davranışlara engel olamayan kişinin cenazeyi takib et­mesi haram olur. Çünkü bu davranışlar Allah ve Rasûlüne isyan niteli­ğindedir. Bu davranışlara engel olmayanlar da bunlara rıza göstermiş olurlar. Cenazeyi teşyî edenlerin mezara kadar gidip defin işi tamamla­nıncaya kadar beklemeleri daha faziletlidir. İster namazdan önce, ister namazdan sonra geri dönmekte kerahet yoktur. Şâfiîlerle Hanbelîler bu görüştedirler. Mâlikîlerle Hanefîlerin buna ilişkin görüşleri aşağıda sunulmuştur.

Mâliki ve Hanefiler dediler ki: Namaz kılmadan önce cena­zeyi teşyî merasiminden dönmek mekruhtur. Namazdan sonra cenaze sa­hihlerinden izin alınırsa dönmek mekruh olmaz. Mâlikîler; mesafe uzun olursa izin almaksızın dahi dönmenin mekruh olmayacağını söylemişler­dir.

Teşyî törenine katılanların, cenaze yere konulmadan oturmalarına gelince, mezheblerin bu husustaki görüşleri aşağıda be­lirtilmiştir.

Mâlikîler: teşyî törenine katılanların, cenaze yere konulmadan oturmaları kerâhetsiz olarak caizdir derler.

Hanefîler: teşyî törenine katılanların, cenaze yere konulmadan oturmaları zaruret olmayınca tahrîmen mekruh olur derler.

Hanbelîler: teşyî törenine katılanların cenaze yere konulmadan oturmaları, cenazeden uzakta olanlar için caiz; cenazeye yakın olanlar için mekruh olur derler.

Şâfiîler: teşyî törenine katılanların cenaze yere konulmadan otur­maları sünnete aykırıdır derler.

Şu da var ki: Cenaze geçtiği sırada, onu gören insanların oturur­ken ayağa kalkmaları üç mezhebe göre mekruhtur. Şâfiîlerse cenazeyi görme anında ayağa kalkmak, muhtar olan görüşe göre müstehabtır derler.[152]