- Cenazeyi Öldüğü Yerden Başka Tarafa Nakletmek

Adsense kodları


Cenazeyi Öldüğü Yerden Başka Tarafa Nakletmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Sat 30 January 2010, 01:47 pm GMT +0200

Cenazeyi definden önce veya definden sonra, öldüğü yerden baş­ka bir tarafa nakletmeye ilişkin olarak mezheblerin detaylı görüşleri aşağıya alınmıştır.

Malikiler dediler ki: Cenazeyi definden önce veya sonra başka bir tarafa nakletmek üç şartla caiz olur:

1. Götürürken yolda dağılmamalıdır.

2. Saygınlığına zarar gelmemelidir. Hakarete uğrayacağı bir yere taşınmamalıdır.

3. Taşınmasında bir yarar söz konusu olmalıdır. Meselâ mezarın deniz kabarması nedeniyle sular altında kalmasından korkulursa, ya da kıymet göreceği veya ailesine yakın bir yere götürülecekse veyahut ailesi­nin kendisini ziyaret edebilmesi için bulunduğu yerden başka tarafa götürülecekse, taşınması caiz olur. Bu üç şarttan biri gerçekleşmediği takdirde nakledilmesi caiz olmdk.

Hanefiler dediler ki: Kişinin vefat ettiği yerde defnedilmesi müstehabtır. Kokusunun değişmeyeceğinden emin olunduğu takdirde, defin­den önce başka beldeye taşınmasının bir sakıncası yoktur. Definden son­ra mezarından çıkarılıp başka tarafa nakledilmesi ise haramdır. Ancak defnedildiği yer gasbedilmiş bir yer ise veya defnedildikten sonra şuf’a yoluyla satın alınmışsa buradaki mezardan çıkarıp başka tarafa naklet­mek haram olmaz.

Şafiiler dediler ki: Cenazeyi, kokusunun değişmeyeceğinden emin olunsa bile, başka tarafta gömmek kasdıyla definden Önce diğer bir bel­deye nakletmek haram olur. Ancak vefatın vukûbulduğu beldedeki insan­lar, ölülerini kendi beldelerinden başka taraflarda defnetmeyi âdet edin-mişlerse, nakletmek haram olmaz. Mekke-i Mükerreme, Medîne-i Mü­nevvere veya Beyt-i Makdîs, ya da sâlih insanların mezarlıklarına yakın yerlerde vefat eden kimselerin, nakil esnasında kokularının değişmeyece­ğinden emin olunursa, buralara taşınmaları sünnet olur. Fakat kokuları­nın değişmesinden korkulursa, taşınmaları haram olur. Bütün bunlar ölü­nün, öldüğü yerde yıkanıp kefenlenmesinden ve namazının kılınmasından sonra söz konusu edilebilirler. Bu işlemlerin yapılmasından önce taşınma­sı mutlaka haram olur. Definden sonra bir zaruret olmaksızın nakledil­mesi de haram olur. Meselâ gasbedilmiş bir araziye defnedilir de, sonra sahibi Ölünün kendi toprağından çıkarılmasını isterse, çıkarılıp taşınması haram olmaz.

Hanbeliler dediler ki: Kişinin sahîh bir maksat dolayısıyle, vefat ettiği yerden uzakta olan başka bir tarafa nakledilmesinde bir sakınca yoktur. Meselâ şerefli bir makama veya salih bir insanın yanına defnedil­mesi için taşınmasında sakınca yoktur. Yalnız bu, nakil esnasında koku­sunun değişmeyeceğinden emin olunursa yapılabilir. Nakil işinin definden önce veya sonra olması arasında bir fark yoktur.[158]