- Cenaze Namazının Tekrarlanması

Adsense kodları


Cenaze Namazının Tekrarlanması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 4 September 2012, 02:43 pm GMT +0200
7- Cenaze Namazının Tekrarlanması: [506]

(a) Hanefî ve Malikî Mezheplerine göre, cenaze namazı bir defa kılınır, tekrarı mekruhtur, ancak cemaatle değil, tek basma kılınmışsa definden önce yeniden kılmak menduptur. Tahâvî, başkası kıldırınca, definden önce velinin kılabileceğini nakleder. Bir ölü yıkanmadan veya unutularak yalnız bir uzvu yıkanmadan kefene sarılacak olursa, kefen açılır, yıkanması tamamlanır, na­mazı kılınmışsa iade edilir. Kabre konup da üzerine henüz toprak atılmışsa da, bu şekilde hareket edilir. Toprak atılmış olursa, artık kabirden çıkarılması  haramdır, yıkanması düşer,   yalnız   kabri üzerine tekrar namaz kılınır. Kefensiz kabre konan için, artık ka­bir açılmaz.

(b) Şafiî Mezhebine göre, önceden cenaze namazı kılmayanla­rın tekrar namaz kılması, -definden sonra bile olsa- sünnettir.

(c) Hanbelî Mezhebine göre de, durum Şafiî Mezhebinde ol­duğu gibidir, ancak önceden kılanların yeniden kılması mekruh­tur.

 
8- Kabre Namaz: [507]

 

(a) eş-Şafiî, Ahmed b. Hanbel ve Davud ez-Zahirî’ye göre, ce­naze namazını kaçıranlar, kabre namaz kılabilirler. Bu görüştekiler, ne kadar süre geçince kılınabileceği konusunda, bir aya kadar ulaşan  çeşitli zamanlar  ileriye   sürmüşlerdir. Meselâ Ahmed b. Hanbel, bunu azami bir ay ile kayıtlamış, daha sonra kılınamaya­cağı görüşünü  benimsemiştir. Namazın daha önce  kılınması, bu hükme tesir etmemektedir.

(b) Hanefî Mezhebine göre, ya daha önce namazı kılınmamış olmak, ya da selahiyetsiz birisinin kıldırmış olması gibi bir maze­ret bulunmadıkça, defnedilmiş cenaze üzerine namaz kılınmaz. Ayrıca, çürümemiş olduğuna kanaat getirmek de şarttır.

(c) Malik’e göre, kabre namaz kılınmaz.

(d) Ebu Hanife’ye göre kabre namaz, sadece cenaze namazını başkası kıldırınca veli tarafından kalınabilir.

(e) Ebu Yusuf’a göre, üç güne kadar kabre namaz kıhnabilir, daha sonra kılınmaz.

(f) Caferî Mezhebine göre, unutarak ya da bir özür sebebiyle namazdan önce defnedilmemişse veya bozulduğu  anlaşılırsa, na­maz için kabirin açılması caiz değildir, kabrine namaz kılınır.

(g) Bazılarına göre, namaz kılınmamış bir yerdeki ölünün kabrine namaz kılınabilir.




[506] Şeybânî, Asl, c. I, s. 382; Serahsî, age, c. II, s. 67, 73, 126; Kâsânî, BS, c. I, s. 311; Cezîrî, Fame, c. I, s. 527; Tahâvî, Muhtasar, s. 42.

[507] Şeybânî, Asl, c. I, s. 385-386; Ahmed, Mesâil, s. 140 (521); Serahsî, age, c. II, s. 69; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 190; Mergınânî, Hidâye, c. 1, s. 92; İbn Kudâme, age, c. II, s. 511, 519; Karaman, İslâm'ın Işığında Günün Meseleleri, s. 86; Tahâvî, Muhtasar, s. 42; Humeynî, age, s. 32 (5).