- Cenaze Namazında Ölü için Okunan Dua

Adsense kodları


Cenaze Namazında Ölü için Okunan Dua

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 12 December 2011, 08:17 pm GMT +0200
26- Cenaze Namazında Ölü için Okunan Dua



882- Avf b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Peygamber (s.a.v.)'i bir cenazenin namazını kılarken şöyle dua ettiğini işittim;

“Allahümme'ğfir lehu ve'rhamhu va'fu anhu ve âfihi ve erkim nuzulehu ve vessi' mudhalehu ve'ğsilhu bi mâ in ve selcin ve beredin ve nekkihi mine'l-hatâyâ kemâ yunakkâ's-sevbu'l-ebyedu mine'd-denesi ve ebdilhu dâren hay­ran min dârihi ve ehlen hayran min ehlihi ve zevcen hayran min zevcihi ve kıhi fîtncte'l-kabri ve azâbe'n-nâr; Allah’ûm Bu kimseyi bağışla, ona merhamet eyle, her türlü kötülüklerden uzak eyle. Bunu affeyle, vardığı yerde ona ikramda bulun. Girdiği yeri (kabri)ni genişlet. Onu suyla, kar ve doluyla yıka. Onu, beyaz elbiseyi kirden temizlediğin gibi günahlarından da öylece temizle. Ona dünyadaki yurdunun yerine daha hayırlı bir yurt, ailesinin yerine daha hayrlı bir aile ve hanımı­nın yerine daha hayrlı bir hanım ihsan eyle. Onu, kabir fitnesinden ve cehennem azabından koru!.”

Avf der ki:

“Resulullah (s.a.v.)'in o cenazeye yaptığı bu duadan dolayı “Keşke bu cenaze ben olaydım' diye temenni ettim” dedi. [1233]

Açıklama:

Bu hadis, cenaze namazında dua okunacağına, dua okumanın müstehab olduğuna ve cenaze namazında duanın sesli okunacağım delalet etmektedir.

Hanefilere göre cenaze namazında Kur'an okunmaz.

Bu, Resulullah (s.a.v.)'in cenaze namazında okuduğu dulardan biridir. Çünkü Resulullah (s.a.v.) cenaze namazında çeşitli dualar okumuştur.


[1233] Tirmizî, Cenaiz 38, 1025; Nesâî, Taharet 50, Cenaiz 77; İbn Mâce, Ceııaiz 23, 1500; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/23, 28.