- Cenaze Namazı için İmam Cenazenin Neresinde Durur

Adsense kodları


Cenaze Namazı için İmam Cenazenin Neresinde Durur

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 12 December 2011, 08:16 pm GMT +0200
27- Cenaze Namazı Kılmak için İmamın, Cenazenin Neresine Doğru Duracağı Meselesi


883- Semure b. Cündub (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Lohusa halindeyken vefat eden (Ensar'dan) Ummü Ka'b adındaki kadı­nın cenaze namazını Peygamber (s.a.v.)'in arkasında kıldım. Resulullah (s.a.v.), cenaze namazını kılmak için cenazenin tam orta hizasına doğru dur­du.” [1234]

Açıklama:

Hadisin metninde geçen vesetahâ kelimesinden maksat; bazılarına göre ölü­nün kalçalarıdır, bazılarına göre ise ölünün göğüs kısmıdır.

Hanefilere göre; vücudun ortası, “Göğüs” kısmıdır. Baş ve ayaklar, vücuddan sayılmaz. Esas vücudu teşkil eden kısım, kasıklar ile boyun kökü arasında kain kısımdır. Bu kısmın ortası da, hiç kuşkusuz göğüstür.

Bu bakımdan hem vücudun her tarafının namazdan payını eşit olarak alması için, hem de İlim ile hikmet madeni olan kalbe yakın olmak için imam, cenaze namazını kılarken ölü­nün göğsü hizasında durur.

Her ne kadar Ebu Dâvud, Cenâiz 51-53, 3195; Tirmizî, Cenâiz 45; İbn Mâce, Cenâiz 21'de geçen Enes hadisinde; erkeğin namazını kıldırırken cenazenin baş tarafında, kadının cenazesini kıldırırken de kalçaları tarafında durduğu ifade ediliyorsa da, aslında bu farklılık, ravinin yanılmasından İbarettir.

Aslında Enes, her iki cenazede de ölünün göğsü hizasında durmuştur. Fakat erkeğin cenazseinde biraz baş tarafa doğru, kadının cenazesinde de biraz kalça tarafına doğru mey­lettiği için, ravi, bu iki durumun birbirinden tamamen farklı olduğunu zannetmiş ve kendi ka­naatini rivayet etmiştir. [1235]

Lohusa halinde iken ölen kadın, her ne kadar şehidse de, cenaze namazı kılınmadan kabre konulmaz. Cenaze namazı kılınmadan kabre konulup konulamayacağı konusunda ihtilaf söz konusu olan şehid, Allah yolunda ölen şehiddir.


[1234] Buhâri, Hayz 29, Cenâiz 63, 64; Ebu Dâvud, Cenâiz 51-53, 3195; Tirmizî, Cenâiz 45, 1035; Nesâî, Cenâiz 75; İbn Mâce, Cenâiz 21 1493; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/19.

[1235] B.k.z: Kâsânî, Bedayiu's-Senai, 1/312