- Cemaatle namaz kılmak niçin çokça tavsiye edilmiştir?

Adsense kodları


Cemaatle namaz kılmak niçin çokça tavsiye edilmiştir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 17 February 2015, 08:15 pm GMT +0200
Cemaatle namaz kılmak niçin çokça tavsiye edilmiştir?

İslam dini birlik ve beraberliğe büyük önem vermiştir. Günde beş vakit namazın bir arada eda edilmesi (Bakara, 2/43), haftada bir cuma namazının ve senede iki kez olan bayram namazlarının topluca kılınması, müminlerin birbirlerinden haberdar olmalarına, görüşüp halleşmelerine, birbirleriyle yardımlaşmalarına vesile olmak gibi bir işlev üstlenmektedir. Bu bakımdan cemaatle namaz, istenen birlik ruhunun hem bir göstergesi, hem de o birlik ruhunun sağlamlaştırıcı ve devam ettirici bir rol üstlenmektedir.

Hz. Peygamber, farz kılınışından itibaren beş vakit namazı sürekli kendisi cemaate imam olarak kıldırmış, Müslümanları da namazları cemaatle kılmaya teşvik etmiştir (Ebu Davud, Salat, 49).

Cemaatin önemini gösteren çok sayıda hadis bulunmaktadır. Bunlardan birinde Hz. Peygamber: “Üç kişi bir köyde veya kırda bulunur ve namazlarını cemaatle kılmazlarsa, şeytan onlara hakim olur. Öyleyse cemaatten ayrılma. Çünkü kurt ancak sürüden ayrılan koyunu yer” buyurmaktadır (Ebu Davud, Salat, 47). Bir diğer hadiste ise “Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, ateş yakılması için odun toplanmasını emretmeyi, sonra da namaz için ezan okunmasını, daha sonra da bir kimseye emredip imam olmasını, sonra da cemaatle namaza gelmeyenlere gidip evlerini yakmayı düşündüm” (Buhari, Ezan, 29, 34; Müslim, Mesacid, 251-254) diyerek cemaati terk edenlere ciddi bir uyarıda bulunmuştur. Ayrıca özendirmek için cemaatle kılınan namazın sevabının, tek başına kılınandan 27 derece daha fazla olduğunu belirtmiştir (Buhari, Ezan, 30; Müslim, Mesacid, 249).

Cemaatle namaz kılmanın önemini belirten bu ve benzeri hadislerden ve ilgili ayetlerden hareketle Hanbeliler namazın cemaatle kılınmasının, erkekler için farz-ı ayın, Şafiiler ise farz-ı kifaye olduğunu söylemişlerdir. Hanefi ve Malikiler’e göre ise, cuma namazı dışındaki farz namazları cemaatle kılmak, gücü yeten erkekler için müekked sünnettir (Merğinani, el-Hidaye, I, 55; Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, I, 384, el-Ceziri, Kitabu’l-fıkh ale’l-mezahibi’l-erbaa, I, 230).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

yunus emre 7/B
Tue 17 February 2015, 08:35 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh.Evde,tek başına kılınan namaz ile,
cemaatle camii de kılınan namazın değeri Allah (c.c) katında aynı değildir.Camii de cemaatle kılınan namaz,evde kılınan namazdan 27 kat daha değerlidir. Mevlüde abla Allah (c.c) hizmetlerini kabul eylesin inşallah.

RAMAZAN 7/D
Tue 4 August 2015, 06:47 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Mümkün olduğunca farz namazları cemaatle kılalım İnşALLAH . Cemaatle namaz kılmak toplumdaki sevgi saygı birlik beraberlik bağlarını güçlendirir . Ülkemizde saygı sevgı birlik ve beraberlik bağları koparılmaya çalışılıyor . Müslümanlar tek bir vücut olarak yaşarlar . Ve bunu da kimse engelleyemiyecek ALLAH (cc)'ın izniyle

ceren
Tue 4 August 2015, 07:49 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Cemaat ile namaz kılmayan kişiyi şeytan yoldan çıkarır ve akıllarına girer.Rabbim nefsine hakim olan ve cemaaten ayrılmayan ,aklı başında olan kullardan olalım inşallah....