- Cami Veya Mescîdde Kılmak

Adsense kodları


Cami Veya Mescîdde Kılmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 6 September 2012, 03:58 pm GMT +0200
Cami Veya Mescîdde Kılmak: [369]

(a) ÜM’e göre, bayram namazını» şehir dışındaki namazgahta kılmak sünnettir:

(1) Hanefî Mezhebine göre, bayram namazının camide kı­lınması mekruhtur.

(2) Malikî Mezhebine göre, bayram namazını, şehir dı­şında kılmak menduptur. Mescid-i Haram dışındaki camilerde kılınması ise mekruhtur.

(3) Hanbelî Mezhebine göre, şehir dışındaki yerin, şehre yakın olması gerekir. Mescid-i Haram dışındaki camilerde kı­lınması mekruhtur.

(b) Şafiî Mezhebine göre, bayram namazını, camide kılmak, şehir dışında kılmaktan efdaldir.

 
3- Kılınması:

 
Vakti: [370]

 

Bütün hukukçulara göre, bayram namazının vakti, güneşin doğmasından sonra zevale kadardır:

(a) Hanefî Mezhebine göre, bayram günlerinin ilkinde nama­zı kılmak gerekir. Bir özür sebebiyle  ikinci,  kurban   bayramı üçüncü gün öğleye kadar geciktirilebilir. Fakat özürsüz olarak bay­ram namazını birinci günden sonraya geciktirmek mekruhtur. Bu günler içinde kılınmayan bayram namazının kazası gerekmez.

Yukarıda belirtilen bayram günleri içinde güneş doğup mek­ruh vakit çıktıktan (işrakten) sonra zeval vaktine kadar olan za­man aralığında bayram namazı kıîınabilir. Bu vakittten sonra kı­lınmaz.

(b) Bayram olduğu zevalden sonra öğrenilirse Malik, eş-Şafiî ve Ebu Sevr’e göre, aynı gün bayram namazı kılınır; Evzaî, Ahmed b. Hanbel, İshak b. Raheveyh ve Hanefî Mezhebine göre, ertesi gün kılınır.

 
Şekli:
 
Kılınış Şekli:

 

Bayram namazı iki rekâttır ve cuma namazı gibi cemaatle kılınır. [371]

 
Birinci Rekâtın Kılınışı:

 

Niyet edip iftitah tekbiri alındıktan sonra, herkes içinden Subhaneke’yi okur. Daha sora imam, açıktan üç defa tekbir alır; cemaat de bu tekbirleri alacaktır. Birinci ve ikinci tekbirlerde eller yana salınır; üçüncüdeyse namazdaki gibi bağlanır. Bu tekbirlere zevâid tekbirleri adı verilir ve vaciptir. Fatiha ve zamm-ı sûre açık­tan okunarak, rükû ve secde yapılır. Böylece, bir rekât tamamlan­mış olur. Secdeden sonra ikinci rekâte kalkılır.

 
İkinci Rekâtın Kılınışı:

 

İkinci rekâte kalkınca, imam, açıktan Fatiha ve zamm-ı sû­reyi okur. Bundan sonra, rükûa eğilmeden üç defa ilk rekâtte ol­duğu gibi tekbir alınır. Tekbirler alınırken eller bağlanmaz, yana salınır. Üçüncü tekbirden sonra, dördüncü olarak rükû tekbiri alı­nır rükû ve secde yapılır. Tahiyyat, salavât ve dualar okunarak se­lâm verilir.

İlk rekâtte A’lâ, ikincide Gâşiye sûrelerini okumak mendup­tur.

 

         1                                              2

------------------------------------------------------------

İftitah Tekbiri                              Fatiha

Sübhâneke                                   Zammı Sure

Fatiha ve Zammı Sure                 Zevâid Tekbirleri

Rükû Tekbiri ve Rükû                 Zevâid Tekbirleri

Secde ve Kalkış                       Ka’de ve Selâm

Şema 39: Bayram Namazının Kılınma Formülü




[369] Cezîrî, Fame, c. I, s. 351.

[370] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 173; İbn Kudâme, age, c. II, s. 382-383; Cezîrî, Fame, c. I, s. 245; Kâsânî, BS, c. I, s. 276; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 85-87; Humeynî, age, s. 75.

[371] Şeybânî, Asl, c. II, s. 336-337; Kâsânî, BS, c. I, s. 277; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 86; İbn Kudâme, age, c. II, s. 382-383; Cezîrî, Fame, c. I, s. 346-348.