sumeyye
Thu 6 September 2012, 03:58 pm GMT +0200
Cami Veya Mescîdde Kılmak: [369]
(a) ÜM’e göre, bayram namazını» şehir dışındaki namazgahta kılmak sünnettir:
(1) Hanefî Mezhebine göre, bayram namazının camide kılınması mekruhtur.
(2) Malikî Mezhebine göre, bayram namazını, şehir dışında kılmak menduptur. Mescid-i Haram dışındaki camilerde kılınması ise mekruhtur.
(3) Hanbelî Mezhebine göre, şehir dışındaki yerin, şehre yakın olması gerekir. Mescid-i Haram dışındaki camilerde kılınması mekruhtur.
(b) Şafiî Mezhebine göre, bayram namazını, camide kılmak, şehir dışında kılmaktan efdaldir.
3- Kılınması:
Vakti: [370]
Bütün hukukçulara göre, bayram namazının vakti, güneşin doğmasından sonra zevale kadardır:
(a) Hanefî Mezhebine göre, bayram günlerinin ilkinde namazı kılmak gerekir. Bir özür sebebiyle ikinci, kurban bayramı üçüncü gün öğleye kadar geciktirilebilir. Fakat özürsüz olarak bayram namazını birinci günden sonraya geciktirmek mekruhtur. Bu günler içinde kılınmayan bayram namazının kazası gerekmez.
Yukarıda belirtilen bayram günleri içinde güneş doğup mekruh vakit çıktıktan (işrakten) sonra zeval vaktine kadar olan zaman aralığında bayram namazı kıîınabilir. Bu vakittten sonra kılınmaz.
(b) Bayram olduğu zevalden sonra öğrenilirse Malik, eş-Şafiî ve Ebu Sevr’e göre, aynı gün bayram namazı kılınır; Evzaî, Ahmed b. Hanbel, İshak b. Raheveyh ve Hanefî Mezhebine göre, ertesi gün kılınır.
Şekli:
Kılınış Şekli:
Bayram namazı iki rekâttır ve cuma namazı gibi cemaatle kılınır. [371]
Birinci Rekâtın Kılınışı:
Niyet edip iftitah tekbiri alındıktan sonra, herkes içinden Subhaneke’yi okur. Daha sora imam, açıktan üç defa tekbir alır; cemaat de bu tekbirleri alacaktır. Birinci ve ikinci tekbirlerde eller yana salınır; üçüncüdeyse namazdaki gibi bağlanır. Bu tekbirlere zevâid tekbirleri adı verilir ve vaciptir. Fatiha ve zamm-ı sûre açıktan okunarak, rükû ve secde yapılır. Böylece, bir rekât tamamlanmış olur. Secdeden sonra ikinci rekâte kalkılır.
İkinci Rekâtın Kılınışı:
İkinci rekâte kalkınca, imam, açıktan Fatiha ve zamm-ı sûreyi okur. Bundan sonra, rükûa eğilmeden üç defa ilk rekâtte olduğu gibi tekbir alınır. Tekbirler alınırken eller bağlanmaz, yana salınır. Üçüncü tekbirden sonra, dördüncü olarak rükû tekbiri alınır rükû ve secde yapılır. Tahiyyat, salavât ve dualar okunarak selâm verilir.
İlk rekâtte A’lâ, ikincide Gâşiye sûrelerini okumak menduptur.
1 2
------------------------------------------------------------
İftitah Tekbiri Fatiha
Sübhâneke Zammı Sure
Fatiha ve Zammı Sure Zevâid Tekbirleri
Rükû Tekbiri ve Rükû Zevâid Tekbirleri
Secde ve Kalkış Ka’de ve Selâm
Şema 39: Bayram Namazının Kılınma Formülü
[369] Cezîrî, Fame, c. I, s. 351.
[370] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 173; İbn Kudâme, age, c. II, s. 382-383; Cezîrî, Fame, c. I, s. 245; Kâsânî, BS, c. I, s. 276; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 85-87; Humeynî, age, s. 75.
[371] Şeybânî, Asl, c. II, s. 336-337; Kâsânî, BS, c. I, s. 277; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 86; İbn Kudâme, age, c. II, s. 382-383; Cezîrî, Fame, c. I, s. 346-348.