- Çalışmak üzere bir şehre giden fakat ailesini oraya götürmeyen kimse?

Adsense kodları


Çalışmak üzere bir şehre giden fakat ailesini oraya götürmeyen kimse?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Sat 14 February 2015, 11:26 am GMT +0200
Çalışmak üzere bir şehre giden fakat ailesini oraya götürmeyen kimse namazlarını seferi mi yoksa mukim olarak mı kılar?

Bir kişinin doğup büyüdüğü yer veya çalışıp geçimini sağladığı, çoluk çocuğu ile yerleştiği ve sürekli kalmaya niyet ettiği yere vatan-ı asli denir. Vatan-ı asli, ancak başka bir yeri vatan-ı asli edinmekle değişir.

Kişi başka bir yere göç edip eşini ve çocuklarını buraya naklederek yerleşirse burası vatan-ı aslisi olur. Önceki vatanı, vatan-ı asli olmaktan çıkar. Daha sonra buraya (eski vatanına) misafir olarak gelirse dört rekatlı farz namazlarını iki rekat olarak kılar. Nitekim Peygamberimiz (s.a.s.) ve arkadaşları Mekke’yi terk edip Medine’ye yerleştikten sonra Mekke’ye gittiklerinde 4 rekatlı farz namazları iki rekat olarak kılmışlardır (Muvatta, Kasru’s-salati, 6; Beyhaki, III/135-136).

Bir kimsenin doğduğu, evlendiği, içinde yerleşmeye karar verdiği yeri terk etmeyi düşünmeyerek; öğrencilik, işçilik, memurluk ve askerlik gibi sebeplerle uzunca bir zaman oturduğu veya yolculuğa çıkıp en az on beş gün veya daha fazla kalmaya niyet ettiği yerler ise ikamet vatanıdır. İkamet vatanında namazlar mukim olarak kılınır. Bu gibi bir yerde 15 günden az kalacaksa, namazlarını kasr eder (Haddad, el-Cevheratü’n-neyyire, I, 342).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu[/color

ceren
Wed 29 July 2015, 08:29 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Eğer kişi geçimini sağlamak için başka bir yere göçer ve orada yaşamaya başlarsa,asıl vatanı olur.Ve eski vatanına ziyarete geldiğinde ise seferi olmuş sayılır...

RAMAZAN 7/D
Wed 29 July 2015, 09:08 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . ALLAH (c.c.) razı olsun . Bu gibi durumlarda 4 rekatlık namazın 2 rekat olarak kılınabildiğini bilmiyordum ... İnşALLAH böyle bir durumla karşılaştığımızda uygularız .

yagmur_7-c
Wed 29 July 2015, 09:55 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Bir yere -uzak bir yere- gittiğimizde namaz konusu bayağı karışıyor..Normal kılınıcak yoksa 4 rekat mı kılanacak gibi düşünceler insanın kafasını karıştırıyor..Rabbim doğru yoldan ayırmasın inşalalh..

halim
Wed 29 July 2015, 11:05 pm GMT +0200
Esselamu aleykum; Kendimle alakali bir çok fikhi Meseleyi de burdan öğrenmis oluyorum inşaallah bu meseleler üzerine İlmihali olarak amel etmek nasip olur.
Allah razi olsun

besiye7A
Thu 30 July 2015, 08:17 am GMT +0200
Paylasim icin Tesekurler. Allah razi olsun