- Büreyde bin el-Husayb (Radiyallahu Anh)den

Adsense kodları


Büreyde bin el-Husayb (Radiyallahu Anh)den

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Mon 12 December 2011, 03:43 pm GMT +0200
4289)Büreyde bin el-Husayb (Radiyallahu Anh)den

4289) "... Süleyman bîn Büreyde'nin babası (Büreyde bin el-Husayb) (Radiyallahu Anh)den rivayet edildiğine göre; Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

''Cennet ehli yüz yirmi saftır. Seksen (saf) bu ümmetten, kırk saf  diğer ümmetlerden oluşur."[162]

İzahı
 
B e h z bin Hakim'in dedesinin hadisleri, ümmetlerin sayısının Peygamberimizin ümmetiyle yetmişe ulaştığına, bu ümme­tin en hayırlı ve Allah katında en değerli ümmet olduğuna delâlet eder. Ümmet-i Muhammediye'nin ümmetlerin en hayırlısı olduğu, Kur'ân-ı Kerîm âyetiyle de sabittir.

Büreyde (Radıyallâhü anh) 'in hadisini T i r m i z 1, Ah-med, Hâkim, îbn-i Hibbân ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

T i r m i z i bu hadîsi "Ebvâbu Sıfati'l-Cenneti" bölümünde "Cen­netlikler kaç saftır'* babında rivayet etmiş ve hasen olduğunu söyle­miştir.

Tuhfe yazan bu hadîsin izahı bölümünde özetle şöyle der: Bu hadîsten maksad bu ümmetin çokluğu ve cennetliklerin üçte İkisini teşkil ettiğini ifâde etmektir. Bu hadîs, Resûl-i Ekrem (Aley-hi's-salâtü ve's-selâm) 'in ümmetinin cennet ehlinin yarısını teşkil et­mesinin O'nun tarafından umulduğunu bildirir (4283 nolu) îbn-i M e s ' û d (Radıyallâhü anh) ın hadisine muhalif değildir. Çün­kü eş-Şeyh Abdülhakk'ın el-Lemeât'ta dediği gibi duru­mun şöyle olması muhtemeldir: Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve'sselâm), önce ümmetinin cennetliklerin yansını teşkil etmesini ümit etmişti. Sonra ümmetinin, cennetlik olanların yarısından fazla oldu­ğu Allah tarafından kendisine müjdelen mistir.

Ümmet-i Muhammediyye'den oluşan seksen saffın, diğer ümmet­lerden oluşan kırk saffa eşit olması ve böyle yorum yapmakla bu ha­dîs ile 1 b n - i M e s ' û d (Radıyallâhü anh)'ın hadisi ara­sında görülen zahiri ihtilâfın bertaraf edilmesi yoluna T ı y b î ve başkası gitmiş ise de bu yorum, hadîs metninin açık ifâdesine pek uygun görülmez.


Bilal2009
Sat 24 February 2018, 02:54 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri cennetine alınanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Sun 25 February 2018, 01:18 pm GMT +0200
Aleykümüsselam Efendimiz şöyle buyurmuştur cennet yüzyirmi kattır seksen katı kendi ümmeti diğer kırk katı diğer ümmetlerden oluşur inşaAllah