- Buluntu çocuk

Adsense kodları


Buluntu çocuk

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Tue 1 February 2011, 04:51 pm GMT +0200
142. Buluntu Çocuk (Lâkît)


Bu bahse ilişkin konuşmamız da, çocuğu yerden almanın, çocuğu yer­den alanın ve yerden alınan çocuğun hükümleri hakkındadır.

İmam Şafiî «Herhangi bir kimsenin bakımında olmayıp, ölümle başba-şa bırakılmış sahipsiz çocukları almak farz-ı kifayedir» demiştir [13]. Onu alan kimsenin ilerde «Benim kölemdir» dememesi için onu alırken şahit tutma­nın vücubunda ihtilaf vardır.

Bu ihtilafın sebebi, yitiğin alınmasında şahit tutmanın vücubu hak­kındaki ihtilafın sebebidir. Cumhura göre ergenlik çağına ermeyen her ço­cuk alınabilir. Şafiî mezhebinde ise, fânk-ı mümeyyiz (iyiyi kötüyü ayıran) çocuğun alınabildiğinde tereddüt vardır.

Sahipsiz çocukları alabilen kimsenin şartlarına gelince:


Her hür, adaletli ve reşit olan kimsenin alabildiğinde ihtilaf yoktur. Fa­kat köle -efendisiyle kitabet akdini yapmış olsa bile- alamaz. Gayrimüslim de ancak gayrimüslim çocuğu alabilir. Çünkü gayrimüslimin müslüman ço­cuklar üzerinde velayet hakkı yoktur. Müslümanlar ise, gayrimüslim çocuk­ları alabilirler. Dindarlığı zayıf veyahut mübezzir (israfçı.) olan kimselerin aldıkları çocuklar ellerinden alınır. Sahipsiz çocukları alabilmek için zenginlik şart değildir. Çünkü çocuğun masrafı, kendisine vacip değildir. Fakat eğer yaparsa, çocuk büyüdükten sonra çocuktan isteyemez. İslâm ülkesinde yerde bulunan çocukların müslüman olduğuna hükmolunur.

İmam Mâlik'e göre babası müslüman olan çocuğun, müslüman olduğu­na hükmolunur.

İmam Şafiî ise, «Baba ile anneden hangisi müslüman ise çocuk ona tâbidir» demiştir. İmam Mâlik'in tâbilerinden îbn Vehb de buna katılır.

Yerde bulunan sahipsiz çocukların hür veya köle olduklarında da ihtilaf edilmiştir.

Kimisi «Kendisini alıp büyütenin kölesidir», kimisi «Hürdür. Fakat öl­düğü zaman eğer varisleri yoksa mirası ona kalır», kimisi «Mirası da ona kal­maz. Varisi hazinedir» demiştir. İmam Mâlik bu son görüşe katılır. Temel kaidelere uygun olan da, bu son görüştür. [14]


[13] Hanefi mezhebine göre normalde mendub, bazı durumlarda ise farz-ı kifâye'dir.

[14] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 4/67.


Beria
Tue 1 February 2011, 06:11 pm GMT +0200
Allah razı olsun kardeşim... Çok güzel bir paylaşım...

"Gayrimüslim ancak gayrimüslim çocuğu alabilir. Çünkü gayrimüslimin müslüman ço­cuklar üzerinde velayet hakkı yoktur. Müslümanlar ise, gayrimüslim çocuk­ları alabilirler." Özellikle burası çok dikkatimi çekti...

Rabbimin nimeti ve lütfu ne büyük... Mümini ancak mümine emanet ediyor.. Selam ve dua ile..