- Bu yıl Hac'da Zemzem mafyasına geçit yok

Adsense kodları


Bu yıl Hac'da Zemzem mafyasına geçit yok

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
selsebil
Thu 13 August 2009, 11:32 am GMT +0200


Zemzem suyunu kanunsuz şekilde satmaya çalışanlara bu yıl geçit verilmeyecek.



Suudi yetkililer, özellikle Hac döneminde tüm ziyaretçilerin ücretsiz temin edebildiği zemzem suyunu kanunsuz şekilde satmaya çalışanlara bu yıl geçit vermeyecek. Suudi Arabistan, daha önceki yıllarda özellikle dolum istasyonlarını işgal ederek herkesin ücretsiz ulaşacağı kutsal suyu tekeline almaya çalışan 'Zemzem mafyası'na karşı beş kişilik bir komite oluşturdu. Komite üyeleri genellikle kaçak Afrikalı ve Güney Asyalılardan oluşan bu 'mafya' üyelerini takip edecek. İnsanların Zemzem'e ulaşmasına engel olanlara karşı da sıkı tedbirler alınacak.
İsminin verilmesini istemeyen bir komite üyesi, Zemzem suyunu kanuna aykırı olarak satmaya teşebbüs eden yabancıların hapis ve para cezasına çarptırılacağını ve ardından sınır dışı edileceğini söyledi. Yakalananların Suudi vatandaşı olması durumunda ise suçu bir daha işlemeyeceğini garanti eden yazılı belge imzalatılacak ve suçun tekrarı halinde 3 ve 15 günlük hapis ve para cezası verilecek.

Mekke polisi, belediye ve emniyet dairesi temsilcilerinden oluşturulan komite de Kuday istasyonunda su dağıtımını bizzat kontrol edecek.

Önceki yıllarda özellikle Umre ve Hac sezonlarında bahsedilen mafya üyelerinin kaynak başında durduğu, insanları ittirdiği ve kendilerine para ödemedikçe su doldurmalarına izin vermediği belirtiliyordu. Yetkililere göre 19 litrelik 20 bin adet su soğutucusu, 800 adet çok çeşmeli sebil ve Zemzem ile dolu 40 fiberglas depo ziyaretçilerin istifadesine sunuldu.

Ramazan ayı boyunca ziyaretçilerin günde 2 milyon litre Zemzem suyu tüketilmesi bekleniyor.