- Bizim medeniyetimiz vakıf medeniyetidir

Adsense kodları


Bizim medeniyetimiz vakıf medeniyetidir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Tue 8 May 2012, 04:00 pm GMT +0200
Bizim medeniyetimiz vakıf medeniyetidir

Türkiye'de uzun yıllar, farklı nedenlerle, birlikte yaşadıkları azınlık cemaatlerin vakıflarına karşı, bugün kabul edemeyecekleri bir tutum sergilendiğini belirten Arınç, "Bundan sonraki adımlarımızda ölçümüz hak ve hukuk olacak" dedi

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen 'Vakıflar Haftası' nın açılışı, TBMM'de düzenlenen törenle yapıldı. 'Üzerinde yaşadığımız toprakları geleceğe güvenli bir şekilde aktarabilmek, gelecekte de güçlü bir devlet olabilmek için vatan dediğimiz bu kutsal toprakların geçmişine, mirasına, eserlerine sahip çıkmalıyız' diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bu misyona, diğer bütün kurumlardan daha fazla sahip çıktığını, bu yarışta herkesten daha fazla güç ve emek harcadığını anlattı. Arınç, göreve geldikleri 2002'den bugüne vakıf hizmetlerinde gelinen aşamaya baktıklarında, gurur verici bir tablo gördüklerini belirtti. Arınç, enkaz halindeki eserlerin restorasyonuyla işe başladıklarını, bunun, tarihi, muasır medeniyet iddialarının gereği olduğunu dile getirdi. Arınç, büyük restorasyonlar yaparak, kaybolmaya yüz tutan eserleri ihya ettiklerini anlattı.

SAĞLAM DOKUMUZU BUNA BORÇLUYUZ

Arınç, bir ülkenin tarihi eserlerinin, vakıf varlıklarının o ülkenin tapusu hükmünde olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'2003'ten itibaren, günümüze kadar projelerinin dahi çizilmesine cesaret edilemeyen; 3 bin 600'den fazla vakıf eserin onarımını tamamladık. Bizler, vakıflar meselesini ülkenin en önemli meselelerinden biri olarak görüyoruz. Çünkü bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir. Bugünkü millet şuurumuzu, bugünkü sağlam sosyal dokumuzu bu anlayışa borçluyuz. Öğrenim gören bir öğrencinin, yolda kalan bir garibin, evinde ekmeği olmayan bir fakirin ihtiyacı, yüzyıllar boyunca bu anlayış ile karşılanmıştır. Biz de vakıfların asli işlerinden olan bu misyonu yerine getirmek için büyük çaba gösterdik. Bir taraftan eserlerimizi onarırken diğer taraftan da vakıf anlayışının yardımlaşma ve dayanışma boyutunu ihmal etmedik.'

KABUL EDİLEMEZ BİR TUTUM SERGİLENDİ

Arınç, 'Biz vakıf deyince, bu topraklarda yaşamış, dini, inancı, etnik kökeni farklı da olsa, bizimle aynı kaderi paylaşmış, aynı havayı solumuş tüm farklı düşünce ve inançlara sahip insanların vakıflarına da aynı saygı ve özenle yaklaşıyoruz. Maalesef ülkemizde uzun yıllar farklı sebeplerle, yüzyıllardır birlikte yaşadığımız azınlık cemaatlerimizin vakıflarına karşı bugün kabul edemeyeceğimiz bir tutum sergilenmiştir. Vakıflar Kanunu'na 27 Ağustos 2011'de geçici 11. madde eklenerek, cemaat vakıflarının mallarının iadesi noktasında önemli bir adım attık. Bu tarihten günümüze kadar 88 gayrimenkulden 18 taşınmaz sahiplerine iade edilmiştir. Böylelikle, yüzlerce yıldır yaşanan mağduriyet giderilmiştir. Bundan sonraki adımlarımızda da ölçümüz; hak ve hukuk olacaktır' dedi.

Dostların gayretine teşekkürler

Arınç, sanayici ve işadamlarının törende bulunduğunu, bunlar arasında Hüsnü Özyeğin, Mehmet Ali Aydınlar, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan'ın olduğunu söyledi. Arınç, bu kişilerin, takdir edilecek, alkışlanacak bir davranışla, vakıflara ait eserlerin bir çoğunu imkanları ölçüsünde restore ettiğini ifade etti. Arınç, bu 3 kişinin, büyük masraflarla bazı eserleri hayata döndürdüğünü belirtti.

yenişafak

saniyenur
Tue 8 May 2012, 08:24 pm GMT +0200
Büyük ve köklü bir medeniyet olmaamzda vakıfların rolü büyük...