- Bizi kardeş kılan İslam

Adsense kodları


Bizi kardeş kılan İslam

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Fri 6 April 2012, 06:11 pm GMT +0200
“En büyük mensubiyetimiz, bizi kardeş kılan İslam’a olan mensubiyetimizdir”



Tarih: 06.04.2012

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslâm coğrafyasının en büyük tehlikesinin kimlik mensubiyeti olduğunu söyledi.

Dicle Üniversitesindeki ‘İlâhiyat Fakültesi Dekanları Toplantısı’ için geldiği Diyarbakır’da Cuma hutbesi irad eden Başkan Görmez, birlik ve kardeşliğin önemine değinerek, "Bugün İslâm dünyasında küçük mensubiyetleri bir kimliğe dönüştürerek gölgelemekten kaynaklanan büyük bir tehlike var. Müminlerin bir dile mensubiyeti, bir cemaate mensubiyeti küçük bir mensubiyettir. Asıl büyük mensubiyet, bizi kardeş kılan İslâm’a olan mensubiyettir. Buna ihtiyacımız var.” dedi.

Başkan Görmez, Kutlu Doğum Haftasına az bir süre kaldığını hatırlatarak, geçen yıl merhamet eğitimi üzerinde durduklarını, bu yıl ise “Kardeşlik Ahlâkı ve Kardeşlik Hukuku” konusunu ele alacaklarını dile getirdi.
Başkan Görmez, “Kardeşliğin hukuki bir sorumluluk olduğunu ve müminlerin sadece merhamet değil hukuki olarak da birbirlerine bağlı olduklarını anlamak için bu başlığı seçtik.” dedi.

Müminlerin birbirlerine sadece sevgi bağıyla bağlı olmadığını aynı zamanda Hak bağıyla da bağlı olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, “Mümin’in mümin üzerinde hakkı vardır. Kardeşlik bağımızın kurucusu da Hak’tır.” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şunları söyledi: “Bizim bahsettiğimiz, Yaratıcı merkezli insan kardeşliğidir. Bu, ‘İnsan insanın kurdudur’ felsefesini destekleyen kardeşlik değildir. Bizi aynı babadan, aynı anneden aynı özden yaratan kardeşliğimizden söz ediyorum. Kur’an’da, peygamberlere inanmayan kavimlerle ilgili ilişkileri anlatırken bile Rabbimiz ‘Biz Ad ve Semud kavmine kardeşlerini gönderdik’ diyor. Tıpkı Hz. Ali’nin ‘Ya hilkatte eşimsin ya dinde kardeşimsin’ dediği gibi hilkatte eş olmanın mümine yüklediği bir sorumluluk vardır. Her müminin dünyadaki bütün insanlara yaratılışından kaynaklanan bir kardeşlik ahlâkı ve hukuku vardır. Asıl üzerinde durmamız gereken İslâm kardeşliğidir. Hem sevgi, merhamet ve hem da hakla bağlayan İslâm kardeşliğidir, büyük kardeşliktir.”