- Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

Adsense kodları


Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Sat 14 February 2015, 11:25 am GMT +0200
Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

Kişinin asıl memleketine, doğup büyüdüğü veya evlendiği ya da devamlı olarak kalmak için yerleştiği yere vatan-ı asli denilmektedir. Asli vatanında olan kimseye mukim denilir. Vatan-ı asli, ancak başka bir vatan-ı asli ile bozulur. Yani kişinin önceki vatanını terk ederek başka bir memlekete yerleşmesiyle onun vatan-ı aslisi değişmiş olur. Dolayısıyla böyle bir kimse eski memleketine geçici olarak gittiğinde, on beş günden az kalırsa orada misafir sayılacağından misafirlikle ilgili kolaylıklardan yararlanır. Temelli değil de iş icabı veya tayin dolayısıyla başka bir memlekette yaşayan, fakat orada yerleşip kalmak arzusunda olmayan kişi, sonunda asıl memleketine dönmek niyetinde ise, kendi asıl memleketi onun vatan-ı aslisi olmaya devam eder (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Mısır 1966, II, 614, 615).

Bir kimsenin kendi esas memleketinden ayrı olarak, on beş gün veya daha fazla kalmaya niyet ettiği yer vatan-i ikamettir. Dini görevleri yapma konusunda Vatan-ı İkametle Vatan-ı asli arasında fark yoktur. Yani Vatan-ı İkamette olan kişi de misafire ait olan dini kolaylıklardan yararlanamaz (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, II, 614, 615, 616).

Bir kimsenin birden fazla asli vatanı olabilir. Günümüzde imkanı olanların yazlıkları birer vatan-ı aslidir. Bu itibarla, kişi, kendisine ait bulunan yazlık ve kışlık evinde namazlarını tam kılar. Kişi iş icabı veya durum gereği her iki şehri de asli vatan edinmişse, her iki şehirde de dört rekatlı farz namazları tam kılar.


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu[/color

yagmur_7-c
Sat 14 February 2015, 08:14 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah ve berakatuhu
Vatanindan ayri kisiler eski memleketlerine donup de kaldiklari zaman kapsaminda on bes gunden az veya on bes gunden cok farketmez..Ibadet kolayligi kabul edilmez..mutlaka dort rekat arak kilnir..rabbim namazdan da vatanimizdan da ayirmasin insallah...

sumeyye
Wed 11 March 2015, 12:35 am GMT +0200
a.s.. , baska sehirlerde evi olanlari bildiriyor konu o sebeple tam kilmasi gerekir..

RAMAZAN 7/D
Sun 2 August 2015, 02:38 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Bir kimsenin 2 tane asli vatanı olabilir ... Bu kişi bir şehirden diğer şehirdeki evine giderse seferi olmaz . ALLAH (cc) razı olsun ..