- Bir Topluluğu Ziyaret Edenin İmamlık Yapması

Adsense kodları


Bir Topluluğu Ziyaret Edenin İmamlık Yapması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Thu 12 January 2012, 07:50 pm GMT +0200
65. Bir Topluluğu Ziyaret Edenin İmamlık Yapması

 

596. ...(Ukeyl oğullarının) hürriyete kavuşturduğu Ebû Atiyye dedi ki:

“Mâlik b. Huveyris, bizim şu mescidimize gelirdi. Biz O'na; "Öne geç de namaz kıldır" deyince, bize (şöyle) cevap ver(ir)di: "Siz­den birini öne geçirin de namazı o kıldırsın. Ve ben de size niçin na­maz kıldırmadığımı haber vereyim" dedi (ve şöyle devam etti): "Resûlullah (s.a.)'i:

Her kim bir topluluğu ziyaret ederse, onlara imam olmasın. On­lara kendilerinden biri imam olsun; derken işittim."[186]

 

Açıklama
 

Hadis-i şerifte beyân edildiğine göre Mâlik b. Huveyris (r.a.), ziyaretine gittiği kimseler izin verdiği halde namaz kıldırmak için öne geçmemiştir. Çünkü Resûl-i Ekrem'den işitmiş olduğu hadis-i şeri­fin zahirine göre ziyaret edilen kimse, imamlığa ziyaret eden kimseden daha lâyıktır. Ziyaret edilen kimse izin verse bile, ziyaretçinin öne geçmemesi da­ha uygundur.

Bazı ilim adamları bu hadisin zahirî mânâsına sarılarak onlarla amel ederler. Nitekim İshâk bunlardan biridir.

Ulemânın çoğunluğu ise, ziyaret edilen kimse izin verdiği takdirde ziya­retçinin öne geçerek imam olabileceği görüşündedir. Hanefî uleması bu gö­rüştedir. Bu görüş "kişiye evinde ve idaresi altında bulunan yerde imam olunamaz, evinde sergisi üzerinde oturulamaz, izni olursa başka" mealinde­ki 91 ve 582 no'lu hadis-İ şerifler ile bu hadisin arasını uzlaştırıcı bir görüştür.

Belki de Mâlik b. Huveyris (r.a.), bu (582.) hadis-i şerif kendisine ulaş­madığı için böyle hareket etmiştir. Şayet bu hadis-i şerif kendisine ulaşmış olsaydı. Ziyaret ettiği kimseler imamlığa geçmesi için izin verdiklerinde hiç tereddüd etmeden Öne geçip namazı kıldıracaktı.

Şu kadar var ki; ev sahibi câhil ve imamete ehil değilse, o zaman imam­lığa hakkı yoktur. Ehil olan ziyaretçinin imamlığa geçmesi gerekir.[187]

[186] Tirmizi, salât 147; Ahmed b. Hanbel, III, 34, 36; V, 53.

    Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/442-443.

[187] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/443.


RAMAZAN 7/D
Mon 1 May 2017, 08:56 pm GMT +0200
Es Selamün ALeyküm . Bir topluluğa bir kişi ziyarete gittiğine , o kişinin oradakilere imam olması doğru olmaz .
Fakat istisna durumlar olabilir .

ALLAH cc razı olsun

Sevgi.
Tue 2 May 2017, 01:12 am GMT +0200
Ve Aleyküm Selam. Bir topluluğu ziyaret eden bir kişi ordaki kişilere Namazda imamlık yapması uygun diğildir. Fakat eğer ev sahibi cahil ve imamete ehil değilse bu durumda ziyaretçi kişi imamlık yapabilir.