ayten
Fri 22 May 2009, 12:04 am GMT +0200
Bir milleti yok etmek için

Dünyanın hiçbir yerinde bir gecede tüm ülkenin eğitim seviyesi sıfırlanamadı

Dünyanın hiçbir yerinde bir gecede tüm ülkenin eğitim seviyesi sıfırlanamadı
Mustafa R. Özgür'ün Konuşma Teknikleri ve Diksiyon uzmanı Sırrı Er ile yaptığı röportajdan:
Neden güzel konuşmalıyız?
Kutagdu Bilig’de, Yusuf Has Hacip der ki; “Kişide dilince değişir kader, Ya yurda baş olur, ya da başı gider.” Güzel konuşmak hakikaten çok önemlidir. Mesela Yunus Emre; “Sözü bilen kişinin, yüzünü ak ede bir söz/ Sözü pişirip diyenin işini sağ ede bir söz/Söz ola kese savaşı, söz ola bitire başı/ Söz ola gülü aşı, yağ ile bal ede bir söz” der. Peygamber Efendimiz ise; “Sözde sihir vardır” diye buyurmuş. İnsanoğlunun yaratıldığı günden bugüne konuşmak, hitap etmek her zaman çok önemli olmuş. Rahmetli Barış Manço diyor ki; “Öğrenilmesi gereken ilk dil tatlı dildir.” Bu çok önemli.
Türkçe’ye sahip çıkmak zorunda olmamızın “net” karşılığı nedir?
Konfüçyüs; “Bir milleti yok etmek istiyorsanız işe önce dili ile başlayın” der. Bakın, Türkiye’de insanlar bir gecede “cahil” konumuna düşürüldüler. Bilinçli olarak tüm geçmişimizle, kültürümüzle, dilimizle bağımızı bir anda koparttılar. Dünyanın hiçbir yerinde bir gecede tüm ülkenin eğitim seviyesi sıfırlanamadı.
Neler yaptılar?
Meşhur bir yazarımız, Türkçe’ye sonradan iliştirilen “sal, sel” eklerini mizahi bir şekilde eleştirerek; “Türkçe’yi sal’a bindirdik, sel’e kaptırdık” diyor. Dilimiz bugün sellerden, sallardan geçilmiyor. Dilimiz atmaktan tutmaktan geçilmiyor. Masaya yatırıyoruz bazı şeyleri. Neden “konuyu ele almıyoruz” da “masaya yatırıyoruz?” Bunun yabancı dil öğrenimine de büyük etkisi vardır. Dil öğrenemiyoruz, çünkü kendi dilimizi yeterince bilmiyoruz. Dil’in inceliklerini kavramaktan uzağız. Kelime dağarcığımız çok yetersiz. Bu nedenle son dönemlerde; “Sen beni anlamıyorsun, ben seni anlamıyorum” sözcüklerini çok fazla duymaktayız.
Çünkü, günlük 400-500 kelime ile anlaşmaya çalışıyoruz…
Keşke o kadar olsa. Çok iyimsersiniz. Ortalamamız 250 kelimedir maalesef.
Haber7