selsebil
Sat 25 April 2009, 12:49 am GMT +0200

Okullarda din dersleri verilmesinin oylanacağı referandum ülkede yeni bir entegrasyon tartışması başlattı
Almanya'nın başkentinde halk okullarda din eğitimi hakkı için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Özellikle hristiyan grupların baskısıyla hazırlanan yeni yasaya karşı çıkanların tartışmalarda öne çıkardığı konu ise şehirde yaşayan binlerce müslümanın "entegrasyonuna" zarar vereceği iddiası.
Pazar günü yapılacak oylama, Berlin'deki okullarda öğrencilerin din dersi ile ve zorunlu etik dersi arasında seçim yapmasına izin veren yasanın kaderini belirleyecek.
Yeni yasaya karşı çıkan bazı gruplar, referandum öncesi seçim afişlerine saldırarak ve yaptıkları protestolarla kampanya ortamında gerginliğin artmasına neden oldu.
Yasa değişikliğini destekleyen ve çoğunluğu Hristiyan grupların yanı sıra, bazı Müslüman grupların da destek verdiği grup ise kendi inançları konusunda doğru ve derin bilgi verilen öğrencilerin ahlaki olarak güçleneceğine ve bunun hoşgörüyü artıracağına inanıyor.
"Almanya'daki okullarda din dersleri geleneğinin olması diğer bazı ülkelerdekinin aksine burada daha az radikalleşme olmasının nedenidir" ifadelerini kullanan grup başkanı Christoph Lehmann, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana savaşla sarsılan değerlerin yeniden inşası için birçok Alman eyaletinde dini eğitim ve kiliselerin kullanıldığını hatırlattı.
Katolik ve Protestanlar'ın çoğunluk olduğu Berlin, Almanya'nın en fazla müslüman nüfus barındıran eyaleti. Çoğunluğu Türk olan bu müslüman grup da okullarda verilen dini eğitimin çocukların ve gençlerin radikalleşmeye karşı yardımcı olabileceğini savunuyor.
Zorunlu etik derslerinde ısrar eden gruplar ise, din eğitiminin toplumda sosyal bölünmelere yol açabileceğini ve Hıristiyan gündeminin ağırlıklı olacağını iddia ediyor.
Eğer Berlinli seçmenlerin dörtte biri "evet" derse, kanun değiştirilebilir. Anketlere göre görüşler eşit olarak bölünmüş durumda, ancak katılımın çok önemli bir faktör olacağı kaydediliyor.