- Belli Bir Şekil Benimseyenler

Adsense kodları


Belli Bir Şekil Benimseyenler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 2 September 2012, 01:21 pm GMT +0200
Belli Bir Şekil Benimseyenler:

I. Dörtlü Taşıma:

Hanefî ve Hanbelî Mezheplerine göre, cenazeler, dört kişi ta­rafından taşınır:

(a) Hanefî Mezhebine göre, cenazeyi, on adımda bir yer değiş­tirerek dört kişinin taşıması sünnettir. Sünnet, tam manâsıyla şu şekilde uygulanır: Bu dört kişinin her biri, önce baş tarafından baş­layarak, tabutun sol baş tarafına geçip bu kol sağ omuza alınır. Bir müddet gittikten sonra, arka sol kola geçerek, bir müddet de bu şe­kilde taşınır. Daha sonra, tabutun sağ ucuna gidip sağ ön kolu omuzuna, en son olarak da sağ arka kol omuza alınır. Her kolun de­ğişmesinde, onar adım yürümek müstehaptır. Tabutun kolu, doğru­dan omuza alınmaz, alınması mekruhtur,  önce kol elle alınır, sonra omuza konur. Zaruret olmadıkça, cenazeyi iki  direk  ara­sında taşımak mekruhtur. Sütteki veya sütten ayrılan veya ona ya­kın olan çocukların cenazesi, nöbetleşerek eller üstünde taşınır, bi­nekte de taşınabilir. Çok hızlı olmadan, süratlice ve ölüyü sarsma­dan gitmek  menduptur.   Kadın  cenazenin,  bir örtüyle  örtülmesi menduptur. Kabre gömülürken de, kadın cenaze örtülür; açılma ih­timali bulununca örtülmesi farz olur.

(b) Hanbelî Mezhebine göre, her biri tabutun bir kolunu tuta­rak, cenazeyi dört kişinin birer defa taşıması sünnettir: Taşıma usûlü, Hanefî Mezhebinde olduğu gibidir. Tabutun iki kolunu tuta­rak taşınmasıyla çocuğun tabutsuz taşınması mekruh değildir. Ka­dın cenazenin örtülmesi sünnettir.

 
II. Dörtlü Veya Üçlü Taşıyabilme:

 

Şafiî Mezhebine göre, taşımanın iki şekli vardır; ikisi de hasendir:

(1) Üçlü Taşıma: Bir kişi tabutun öndeki kolu omuzunun üs­tüne koyar, arkadakileriyse iki kişi omuzlar; bu şekil dörtlüden efdaldir,

(2) Dörtlü Taşıma: İkinci taşıma şekli,  dört kişi tarafından uygulanır; her biri bulunduğu yerdeki kolu alır ve öylece taşır. Ke­ramete (hürmete)  aykırı bir şekilde, meselâ büyüklerin  el  veya omuzlarda taşınmaması gerekir. Kadın cenazelerin örtülmesi sün­nettir, erkekler ise ipekle örtülmez.

 
III. İkili Taşıma:

 

eş-Şafiî’ye göre, cenazeyi biri önde, biri arkada olmak üzere, omuzlarına yükleyerek, iki kişinin taşıması sünnettir. Hanefî Mezhebine göre, bu tarzdaki taşıma mekruhtur.