- Beğenmiyoruz ama izliyoruz

Adsense kodları


Beğenmiyoruz ama izliyoruz

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Tue 29 November 2011, 04:31 pm GMT +0200
Beğenmiyoruz ama izliyoruz

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, kamuoyu araştırma şirketi SETA ile ortaklaşa gerçekleştirdiği, "Toplumun, Kültür Politikaları ve Medyanın Kültürel Süreçlere Etki Algısı Araştırması"nın sonuçları açıklandı. 12 ilde, 2 bin 727 kişi ile yapılan yüz yüze görüşmelerin sonucunda oluşturulan araştırma raporunda ilginç veriler yer alıyor.


-Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kitle iletişim araçlarıyla ilgili kamuoyu araştırma sonucu açıklandı. Araştırma sonuçları bilinen gerçekleri bir kez daha teyit etti. Türk insanı, çok televizyon izliyor, içeriği ise hiç beğenmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptırdığı araştırmaya göre Türk halkının yüzde 78,9'u, evlerinde kitle iletişim araçlarından en çok televizyonu kullanıyor. Evlerin sadece yüzde 1,9'una gazete giriyor. İnternetin kullanıldığı ev oranı yüzde 17,1 iken, yüzde 1,7'lik oran da radyo kullanıyor. Türk insanının yüzde 26,5'i 4 saatten fazla, yüzde 27,4'ü 2 ile 4 saat arasında, yüzde 39,2'si 0-2 saat arasında televizyon izliyor. İzlenme oranlarının yüksek olmasına rağmen, televizyon izleyicisi, yayınlarda şiddetin, cinselliğin kullanılması noktasında şikâyet ediyor.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Talip Küçükcan'ın sunumunu yaptığı araştırma, Türk insanının televizyon, yayın içerikleri, kültürel-ahlaki değerlere olan yaklaşımı konusunda kapsamlı veriler sunuyor. Televizyon ile yüksek düzeyde ilişki içinde olan izleyicilerden yüzde 68,9'u dizi ve magazin programlarının çocuk ve gençleri kültürel değerlere yabancılaştırdığını düşünüyor. Çocuk ve kadın istismarı, inanç değerlerinin zayıflatılması, kültürel ve ahlakî değerlere yeterince yer verilmemesi, şiddetin kullanımı, izleyicinin şikâyet ettiği noktalar arasında bulunuyor.

Sonuçlara göre televizyon izleyicileri, yayınlardaki istismar konularında RTÜK'ü sorumlu görüyor. RTÜK'ün yayınlara ceza vermesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 83. Seyircinin yüzde 53,2'si programlara müeyyide uygulanmasını basın özgürlüğüne aykırı görmüyor. Araştırmada, TRT ile ilgili olumlu bir tablo çiziliyor. TRT'nin yayınlarını, Türk kültürünü, sanatını, müziğini, tarihini yansıtma noktasında olumlu bulanların oranı yüzde 50'lerin üzerinde gerçekleşiyor. TRT'nin Kürtçe ve Arapça yayın yapmasını seyirci yüzde 56,3 oranında destekliyor.

Araştırma sonuçlarını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile birlikte değerlendirdi. Günay, özellikle dizi yayınlarındaki cinsel içerikli, şiddet içerikli yayınların, Avrupa'daki gibi geç saatlerde yapılması gerektiğine işaret etti. Bakan Fatma Şahin de, araştırmanın 'kral çıplak' dediğini söyledi. Fatma Şahin, "Toplumun yüzde 70'in yayınlarda; ailenin, çocuğun, kadının, inanç değerlerinin korunmadığına inandığını görüyoruz. Ama bir çarpıklık var, aynı kesim bu yayınları da izliyor." dedi. Bakan Şahin, kumandayı kullanarak, şikâyet edilen yayınların reytinglerinin düşürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, gelen tepkiler doğrultusunda, kurumunu savundu. Kurumun, önceden yayınları yasaklamak gibi görevinin bulunmadığını belirten Dursun, gerekli yerlerde müeyyide uygulandığını, ancak RTÜK'ün müeyyide kararlarının yargıya açık olduğunu, bu kararların yargıdan döndüğünü hatırlattı. Başkan Dursun'un itirazları üzerine, Bakan Günay, Bakan Fatma Şahin ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, RTÜK'ün elini güçlendirecek çalışmalar yapılması gerektiği noktasında birleşti.