- Bedir sonrasındaki gelişmeler

Adsense kodları


Bedir sonrasındaki gelişmeler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 30 April 2011, 09:57 am GMT +0200
BEDİR SONRASINDAKİ GELİŞMELER ~

Bedir'de bir zafer kazanılmıştı ama bu işin Bedir'de nihayet bul­mayacağı her halinden belliydi. Zira geri dönüp de kaçarken Mekke­lilerin kini, gelirken duyduklarından daha az değildi. O günkü nüfus düşünüldüğünde yetmiş ölü ve bir o kadar da esir, hemen hemen her evde bir acının yaşandığını gösteriyordu. Bedir' e gelirken geri dönme eğilimi gösterenler bile şimdi İslam ve Müslümanlara kin ku­suyor ve en kısa zamanda intikamlarını alacaklarını söylüyorlardı. Bugünü görüp de acısını dindirineeye kadar rahat döşeği kendisine haram kılanlar, intikam alıncaya kadar ağıt yakıp mersiye söyleye­ceğini ilan edenler ve bugünü yaşamadan yeni hiçbir şeye el sürme­yeceğine dair yemin edenler vardı.

Kısaca, daha Bedir'den dönerken yeniden gelmenin hesapları yapılmaya başlanmış ve bu işin burada kalmayacağına dair yeminler edilmişti.

Medine'de ise, Müslümanların Bedir'de kazandığı zaferden rahatsızlık duyanlar yok değildi; bunlar, Kureyş ordusunun galip gelmesini içten içe isteyen müşriklerle kendileri dışında bir başka gücün öne çıkmasını istemeyen hasetkar Yahudilerdi. Aynı zamanda etraftaki kabileler de bu durumdan endişelenmeye, Medine'de kuru­lacak güçlü bir devletin yarın kendilerini de tehdit edeceğini düşün­meye başlamıştı.

Müslümanlar cihetinde ise durum tamamen farklıydı; onlar,

Allah tarafından kendilerine bahşedilen bu zaferle, çeyrek asırdır yaşadıkları sıkıntılara bir nebze olsun son verildiğini görmüş ve bundan sonrası adına daha fazla kenetlenmişlerdi. Öyleyse bütün strateji, bu şartlar hesaba katılarak geliştirilmeliydi ve Resülullah (sallallahu aleyhi ve sellem) de öyle yapacaktı.

ilk istihbarat, Benü Kataian ve Benü Süleym'in Medine'ye sal­dırmak için toplanmaya başladıkları istikametindeydi ve Efendimiz de, Medine'de vekaleten SiM' İbn Urfuta'yı görevlendirerek'" iki yüz süvariyi toplayıp Necid yolu üzerindeki Küdr kuyularına doğru yöneldi. O'nun iki yüz süvari ile geldiğini duyan ve henüz toparlan­maya başlayan Süleymoğulları kaçmaya başlayacaklar ve arkaların­da beş yüz deve bırakacaklardı. 82

Burada üç gün kalan ve hakimiyetini ilan eden Allah Resülü (sal­lallahu aleyhi ve sellem) yeniden Medine'ye dönecekti.