- Bebeklerin dişleri neden çürür?

Adsense kodları


Bebeklerin dişleri neden çürür?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Thu 13 January 2011, 01:58 am GMT +0200
Bebeklerin dişleri neden çürür?


Diş problemleri, sadece yetişkinlerde değil, dişleri yeni çıkan bebeklerde de görülebiliyor. Hatta halk arasında "Dişleri çürük çıktı" gibi bir inanış da var.

Diş problemleri, sadece yetişkinlerde değil, dişleri yeni çıkan bebeklerde de görülebiliyor. Hatta halk arasında "Dişleri çürük çıktı" gibi bir inanış da var.

Özellikle fazla antibiyotik kullanımının buna sebep olduğu söylenir. Ancak tıbben böyle bir şey yok. Diş çürükleri, dişler çıkmaya başladıktan sonra ağız içine yerleşen bakterilerin, uygun ortama ve sayıya ulaşmaları durumunda meydana geliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Ağız, Diş ve Çenek Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Dt. Mert Topçubaşı ve Sema Hastanesi'nden diş hekimi Dt. Özgül Zoroğlu'na bebeklerde ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken hususları sorduk. İşte cevapları:

Fazla antibiyotiğin bebek dişlerine etkisi nedir?
Dr. Dt. Mert Topçubaşı: Fazla antibiyotik, dişlerin çürük çıkmasına sebep olmaz. Yeni dişlerde görülen renkleşmeler çürüğe değil, dişlerin gelişimi sırasında oluşmuş mineralizasyon bozukluğuna işaret eder. Tetrasiklin adı verilen bir grup antibiyotiğin dişin oluşumunda rol alan hücreleri etkilediği veya yeni oluşan diş dokusunun içinde birikerek renk değişimlerine sebep olduğu bilinmektedir. Antibiyotik kullanımını gerektiren durumlarda, hastalığın kendisinin diş gelişimini etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Beslenme ve genetik etkenlerin diş sağlığındaki rolü nedir? Özgül Zoroğlu: En önemli çürük sebebi olan bakteri plağı, zamanında temizlendiği takdirde, ağızda oluşabilecek sorunlar önlenebilir. Kıyaslama yapılacak olursa, çocukluk çağı beslenmesinde kalsiyum, flor ve D vitamini miktarı ve ailemizden devraldığımız kalıtsal diş-diş eti özellikleri, plağın taşıdığı önem kadar önem taşımamakta, ancak bu da göz ardı edilebilecekleri anlamını taşımamaktadır.

Anne sütü diş çürüğüne yol açar mı? M.T.: Anne sütünün tek başına diş çürütmesi mümkün değildir. Ancak bebeğin ağzında mikroorganizma varsa -ki herkesin ağzında vardır- anne sütü de bu bakterilerce kullanılarak çürük gelişimine neden olabilir. Anne bebeğin ağzını düzenli olarak temizlemelidir. En basit temizleme metodu, temiz bir bez parçasının hafifçe ıslatılarak, her yemekten sonra dişlerin silinmesidir. Bu sırada diş etlerine de masaj yapılabilir. Eğer bu alışkanlık haline getirilebilirse, diş sürme sırasında oluşan sıkıntının rahatlatılmasında da işe yarayacak bir yönteme bebek alıştırılmış olur.

Bebeklerin diş bakımı nasıl yapılmalıdır? M.T.: Diş temizliği için bebek diş fırçaları ve bebek diş macunları da kullanılabilir. Hatta diş ipi ile dişlerin aralarının temizlenmesi bile denenebilir. Yapılması gerekenlerin başında, beslenmeyle alınan şekerlerin kontrolü gelir: Bakteriler şeker tüketir ve yan ürün olarak çürük yapıcı asitleri üretir. Bakterilerin rahatça yaşayabilecekleri bir ortam sağlanmazsa, yani dişler temizlenir ve şeker tüketilmezse diş çürüğü olmaz.