- Bebeklere çay, gazoz ve çikolata vermeyin

Adsense kodları


Bebeklere çay, gazoz ve çikolata vermeyin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 25 March 2012, 02:13 pm GMT +0200
Bebeklere çay, gazoz ve çikolata vermeyin


Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, katı gıda ile beslenmeye başlayan bebeklere çay, gazoz ve çikolata verilmemesi gerektiğini açıkladı

Uzmanlar, bebeğe 2 yaşına gelene kadar anne sütü verilmesi gerektiğini söylüyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 9 aylık bebeklere katı gıdalar verilebileceği, ancak çay ve gazoz gibi içeceklerin verilmemesi gerektiği dile getirildi.

Anne sütüyle beslenmesine rağmen katı gıdalar verilebilecek bebeklere yoğurtlu ve sütlü, mercimekli çorbalar, iyi pişmiş nohut ve mercimek yemekleri, patates, kabak, taze fasulye, pazı, ıspanak gibi sebze yemekleri, balık, köfte, et yemekleri, etli veya mercimekli dolmaların verilebileceği belirtildi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bebeklere 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Katı gıda verilmeye başlanan bebeklere ekmek ve soyulmuş meyve parçaları bebeğin eline verilebilir. Bebeğe makarna ve pilav da verilebilir. Çay, gazoz, çikolata, şeker vb. yiyecekler bebeklere verilmemelidir. Bebek, kendi kendine yemek yemeye alıştırılmalıdır. Bir yaşına gelmiş bebeğin yemekleri iyotlu tuz (ailede herkesin yediği yemekler) ile pişirilmelidir. Bebeğin dişlerin çıkmaya başlamasıyla, katı ek gıdalar da verilmeye başlanır. Bilindiği gibi 6. aydan sonra anne sütündeki demir miktarı azalır. Bu açığı kapatmak için demir ihtiva eden ek gıdalar bebeğe verilmelidir. En iyi demir ihtiva eden gıda kırmızı ettir. Kırmızı et, bebeğe, kıyma şeklinde sebze çorbasına katılarak verilebilir. Kıyma yerine çorbaya iyice kıyılmış karaciğer de katılabilir. Bir çay kaşığı ile başlanan karaciğer daha sonra yavaş yavaş artırılarak verilebilir. Eğer aile bütçesi et almaya uygun değilse; et yerine fasulye, nohut, mercimek, bezelye veya üzüm pekmezi gibi gıdalar verilebilir. Bu gıdalar da içlerinde yüksek oranda 'demir' ihtiva ederler." denildi.

CİHAN