zahdem
Sun 28 February 2010, 01:16 am GMT +0200
Bebeğinizin dişlerinin çıkması hem büyüdüğünün hem de geliştiğinin ifadesidir. Bu durum, anne-babaları pek mutlu eder. Ama diş çıkarmak bebeklerin huzursuz, iştahsız günlerinin de başlangıcı demektir. Peki bu dönemde nasıl davranmak, neler yapmak gerekir?
Diş, genelde 6. aydan, hatta bazen bir yaştan sonra çıkar. İlk çıkan diş ön tarafta olur. Diş, diş etine yaklaştıkça o bölgede kızarıklık, şişlik, hassasiyet görülebilir. Hatta bazen dişin çıkacağı bölgede ufak sıvı ile dolu bir oluşum da gelişebilir. Bu kistik yapılar genelde zararsızdır. 20 adet süt dişinin tamamının çıkması, üç yaşına doğru olur. Kalıcı dişler altı yaş civarında çıkar. Birçok çocuk, diş çıkarırken hiçbir sorun yaşamaz. Bazı çocuklar ise önemli derecede sıkıntı çekebilir. Genelde diş çıkarma ile ilgili ağrı dalgalanma şeklinde gelir, gider ve başladıktan sonra birkaç dakika içinde geçer.
Sıkıntı çeken bebeğin diş etine hafif basınç uygulanırsa bebekte bir rahatlama görülür. Bu nedenle anne-babaların ellerini yıkadıktan sonra bir parmağını o bölgeye hafifçe bastırması veya bebeğin temiz bir bezi ısırmasını sağlayabilir.
Diş çıkarma ağrıya ve iştahsızlığa yol açıyorsa, bazen beslerken farklı bir biberon ucu veya ağızlı bardak kullanılması onun daha rahat beslenmesine zemin hazırlayabilir.
Soğuk nesneler, diş etindeki kızarıklığı ve şişliği azaltabilir. Bu nedenle tecrübeli ebeveynler temiz, dondurulmuş bezleri kullanırlar. Aynı zamanda su içeren dişlikler vardır ve buzdolabında soğutularak kullanılır. Bununla birlikte diş etlerine uzun süreli aşırı soğuk uygulama önerilmez. Bebeğin boğulmasına neden olabilecek herhangi bir şeyi ağzına götürmesine de izin vermeyin.
Ağrı kesici kullanımı
Diş etlerine sürülen ilaçlar: Bazı ilaçlar ağrı kesmek amacıyla doğrudan diş etlerinin üstüne sürülebilir. Bunlar, diş etlerini belirli bir süre için uyuşturan maddeler içerir ve kısa süre için yardımcı olabilir, ancak bazı çocuklar bunların tadını beğenmeyebilir veya yarattığı etkiden rahatsız olabilir. Ayrıca bu ilaçların bebeğin boğazına değmemesini sağlayın.
Ağız yoluyla alınan ağrı kesiciler: Parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçlar ağrının azalmasında faydalı olabilir. Bunlar daha önce bahsedilen yöntemler denendikten sonra birkaç kez verilebilir. Ama diş çıkarırken çok ilaç kullanmamak daha uygundur.
* Etiler Memorial Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı...
***
Diş çıkarma belirtileri
Artan tükürük.
Uyku düzensizliği.
İştahsızlık.
Gelen giden huzursuzluk hali.
Ellerini ısırması.
Ağız çevresinde hafif döküntü.
* Ateş, ishal ve sürekli huzursuzluğun diş çıkarmayla bir ilişkisi olduğu henüz kesinleşmemiştir. ZAMAN