- BBC, Eskişehir'de Haçlı Seferleri belgeseli çekecek

Adsense kodları


BBC, Eskişehir'de Haçlı Seferleri belgeseli çekecek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Wed 10 August 2011, 11:26 pm GMT +0200
BBC, Eskişehir'de Haçlı Seferleri belgeseli çekecek

 BBC, Haçlı Seferleri'ni konu edindiği belgesel kapsamında, Dorylaion Savaşı'na sahne olan Eskişehir'de çekimler yapacak.
Şarhöyük'te (Dorylaion) 30 yıldır kazı yapan Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taciser Sivas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BBC'nin Haçlı Seferleri'ni konu alan 3 bölümlük belgeseli için İznik, Eskişehir, Antakya, İsrail ve Mısır'da çekimler yapılacağını söyledi.

Eskişehir'deki çekimlerin Şarhöyük'te yapılacağını ifade eden Prof. Dr. Sivas, şöyle konuştu:

''Çekimler Eylül ayında başlayacak. Eskişehir çok önemli. Haçlı Seferleri kapsamında İznik'i kaybeden Selçuklular, Eskişehir önlerindeki Dorylaion'a kadar çekildi. İlk savaş Dorylaion'da yapıldı. Haçlılar burada ilk zaferlerini elde etti. Dorylaion, Bizans'ın Doğu'ya açılan kapısıdır. Çekimler için 'The Crusades' kitabının yazarı Thomas Asbridge de kente gelecek. Şarhöyük'teki kazılarda ortaya çıkardığımız kalenin surlarını ve kazılarda elde edilen eserleri çekecekler. Taşları, İstanbul-Bağdat demiryolu ve Odunpazarı evlerinin yapımında kullanıldığı için kalenin sadece temel kısımları günümüze ulaşmış. Belgesel çekimleri sırasında savaş sahneleri de canlandırılacak.''

-''DORYLAİON SAVAŞI''-

Kutsal kabul ettikleri ve Müslümanların elinde bulunan topraklar üzerinde askeri ve siyasi kontrol kurmak isteyen Hristiyanlar, Haçlı Seferleri kapsamında 1096 yılında Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti İznik'i kuşatıp, ele geçirdi.

İlerleyen Haçlı ordusu Eskişehir yakınlarında karşılaştığı Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan'ı Dorylaion (Şarhöyük) Savaşı'nda mağlup etti.