- Bazı mallarda zekatın tahmin edilerek ayarlanması

Adsense kodları


Bazı mallarda zekatın tahmin edilerek ayarlanması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sat 29 October 2011, 03:48 pm GMT +0200
Bölüm: 17

Bazı mallarda zekatın tahmin edilerek ayarlanması

643- Abdurrahman b. Mes’ûd b. Niyâr (r.a.)’den işittiğime göre, şöyle diyordu: Sehl b. ebî Hasme bizim toplu halde bulunduğumuz bir yere geldi ve Rasûlullah (s.a.v.)’in şöyle buyurduğunu bize aktardı: “Bazı mahsul ve ürünlerin zekatını tahmin ederek toplayacağınızda çürüme, bozulma veya mal sahibinin komşu ve yakınlarına dağıtabilmesini de hesaba katarak üçte birini veya dörtte birini bırakın almayın.” (Ebû Dâvûd, Zekat: 15; Nesâî, Zekat: 26)

Tirmîzî: Bu konuda Âişe, Attâb b. Esîd ve İbn Abbâs’tan da hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: Tahmin konusunda ilim adamlarının çoğunluğunun görüşü; Ebû Hasme’nin hadisi üzeredir. Ahmed ve İshâk’ta, Ebû Hasme’nin, hadisine göre amel edenlerdendir.

Meyvelerde tahmin şudur: Hurma ve Üzüm gibi zekatı gereken meyveler yetiştiği zaman İslam devletinin yetkilisi meyveleri tahmin edecek bir yetkili gönderir, tahminci kimse bakarak üzümden ve hurmadan ne kadar kuru üzüm ve kuru hurma çıkacağını tahmin eder, sayıp tespitini yapıp, çıkacak zekat miktarını borç olarak kaydedip mal sahiplerini meyveleriyle baş başa bırakır onlar diledikleri gibi hareket ederler. Meyveler yetişip kurutulduğu zaman gerekli öşür kendilerinden alınır. Bazı ilim adamları hadisteki “tahmin” meselesini böylece tefsir etmişlerdir ki Şâfii, Mâlik, Ahmed ve İshâk bunlardandır.

644- Attâb b. Esîd (r.a.)’den rivâyete göre; “Rasûlullah (s.a.v.), bağ ve bahçe sahipleri için çıkardıkları üzüm ve meyvelerini tahmin edecek kimseler gönderirdi.” Bu senedle Rasûlullah (s.a.v.)’in üzümlerin zekatı hakkında şöyle buyurduğu rivâyet edildi: “Hurmaların tahmin edildiği gibi üzümlerde tahmin edilir. Hurmanın zekatı kuru hurma olarak alındığı gibi üzümün zekatı da kuru üzüm olarak alınır.” (Ebû Dâvûd, Zekat: 14; Nesâî, Zekat: 26)

 Tirmîzî: Bu hadis hasen garibtir.

İbn Cüreyc bu hadisi İbn Şihâb, Urve ve Âişe’den rivâyet etmektedir. Bu hadis hakkında Muhammed’e sordum. Dedi ki: İbn Cüreyc’in hadisi sağlam ve meşhur bir hadis değildir. Saîd b. el Müseyyib’in, Attâb b. Esîd’den rivâyeti daha sağlam ve sahihtir.

ceren
Mon 27 June 2016, 05:43 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Bazi mahsul ve urunlerde toplam miktari tespit etmek zordur ve bu yuzden tahmini bir miktar soyleyip ona gore zekat vermke gerekir.Rabbim zekatini hakkiyla ve vaktinde veren kullardan eylesin inşallah....

Lal-i Hal
Mon 27 June 2016, 06:28 pm GMT +0200
Aleykumusselam ve rahmetullah.bu uygulama keske simdi de devam etse.zekat vermeyen insan kalmazdi dolayisiyla cok fazla fakirlik ve sefalet de olmazdi.

RAMAZAN 7/D
Mon 27 June 2016, 07:01 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam .

Aleykumusselam ve rahmetullah.bu uygulama keske simdi de devam etse.zekat vermeyen insan kalmazdi dolayisiyla cok fazla fakirlik ve sefalet de olmazdi.

katılıyorum .. Ayrıca toplumdaki suç oranıda çok çok düşerdi .


ALLAH cc razi olsun

Bilal2009
Mon 27 June 2016, 07:58 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Bunu yeni öğrendim . Rabbim bizleri ilim öğrenenlerden eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

halim
Sat 2 July 2016, 04:27 pm GMT +0200
Esselamu aleykum; Zekat fitre gibi ehemmiyetli islam konuları üzerinde efendimizin sünnetine binaen ve üzerimize düşeni hakkıyla ve zamanında yapıp rabbimizin rızasına mazhar oluruz. Allah razı olsun

Mustafa/Samed
Tue 13 December 2016, 08:13 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim yolundan ayırmasın. Paylaşım için Rabbim razı olsun.