- Bayram Namazlarının Mekruhları

Adsense kodları


Bayram Namazlarının Mekruhları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Wed 27 January 2010, 06:24 pm GMT +0200

Bayram namazından önce ve sonra imamın ve imama uyan kim­selerin nafile namaz kılmaları, mezhebierin aşağıda belirtilen tafsilâtı çerçevesinde mekruhtur.

Malikiler dediler ki: Sahrada kılındığı takdirde bayram nama­zından önce ve sonra nafile namaz kılmak mekruhtur. Zaten bayram na­mazının sahrada kılınması da sünnettir. Mescid de kılındığı takdirde na­maz öncesi ve sonrası nafile namaz kılmak mekruh olmaz. Bayram na­mazının mescid de kılınması ise sünnete muhaliftir.

Hanbeliler dediler ki: Mescid de olsun, sahrada olsun bayram namazından önce ve sonra nafile namaz kılmak mekruhtur.

Şafiiler dediler ki: İmamın sahrada da olsa, başka yerlerde de olsa bayram namazından önce ve sonra nafile namaz kılması mekruhtur. İmama uyan kişilere gelince, bunların sağırlık veya uzaklık nedeniyle hut­beyi işitmemeleri hâlinde bayram namazından önce ve sonra nafile namaz kılmaları mekruh değildir. Hutbeyi işittikleri takdirde nafile namaz kıl­maları mekruh olur.

Hanefiler dediler ki: Namazgahta ve diğer yerlerde bayram na­mazından önce nafile namaz kılmak mekruhtur. Musallada kılındığı tak­dirde, sadece bayram namazından sonra nafile namaz kılmak mekruhtur. Evde kılmanın ise hiçbir mekruhluğu yoktur.

Mâlikî ve Şâfiîlerin bunlara ilâve ettikleri bazı mendub ve mekruh­lar daha vardır ki, bunları aşağıda sıralamış bulunmaktayız.

Malikiler dediler ki: Bayram namazının iki hutbesinden önce ve ikisi arasında oturmak mendubtur. Cuma hutbesindeyse sünnettir. Hati­bin bayram namazı hutbelerini okurken abdesti bozulursa, yerine başka bir hatibi geçirmeksizin hutbe okumaya devam eder. Cuma hutbesindeyse durum bunun tersine olup; hatibin abdestinin bozulması hâlinde hutbeye devam etmeyip yerine başkasını geçirmesi gerekir.

Şafiiler dediler ki: Cuma hutbelerini okurken, hatibin ayakta dur­ması, tahâretli bulunması, setr-i avrete riâyet etmesi, iki hutbe arasında oturması şarttır. Bayram hutbelerindeyse durum böyle değildir. Bunlarda anılan şartlara riâyet etmek zaruri olmayıp mendubtur.

Hanefiler dediler ki: Bayramın birinci hutbesine başlamadan ön­ce hatibin oturması mekruhtur. Minbere çıktıktan sonra hutbeye başla­mak ve oturmamak gerekir. Cuma hutbesindeyse durum bunun tersine olup, minbere çıktıktan sonra, birinci hutbeye başlamadan önce azıcık oturmak sünnettir.

Bayram namazları için ezan ve ikâmet okunmaz. Yalnız Mâlikîlerin dışındaki üç mezhebe göre bu namazlar için, başlarken “es-salâtü câmiatün” şeklinde çağrıda bulunmak mendubtur. Mâlikîler, mezkûr ve benzeri nidalarla çağırmanın zorunlu olduğuna inanılmadığı takdir­de mekruh olmayacağını söylemişlerdir.[8]