- Bayram Namazının Cemaatle Kılınmasının Ve Vakti Geçtiğnde Kaza Edilmesinin Hükmü

Adsense kodları


Bayram Namazının Cemaatle Kılınmasının Ve Vakti Geçtiğnde Kaza Edilmesinin Hükmü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Wed 27 January 2010, 06:18 pm GMT +0200

Bayram namazlarının cemaatle kılınması ve imamla birlikte kılınmadığı takdirde kaza edilmeleri hususunda mezheblerin detaylı görüş­leri aşağıya alınmıştır.

Hanefiler dediler ki: Cuma için olduğu gibi bayram namazı için de cemaat, sıhhat şartıdır. İmama kavuşamayarak bu namazı kaçıran kim­senin ne vakit içinde, ne de sonra kaza etmesi istenmez. Kaza etmek is­terse de zevâid tekbirsiz olarak tek başına dört rek’at namaz kılar. Birin­ci rek’atte Fâtiha’dan sonra A’lâ sûresini, ikinci rek’atte Duhâ, üçüncü rek’atte İnşirah sûresini, dördüncü rek’atte de Tın sûresini okur.

Hanbeliler dediler ki: Cuma namazı için olduğu gibi, bayram namazı için de cemaat, sıhhat şartıdır. Yalnız, imama kavuşmadığı İçin cemaatle birlikte kılamayan kişinin, bu namazı dilediği vakitte önce anla­tılan şekliyle kaza etmesi sünnet olur.

Şafiiler dediler ki: Hacı adayları dışındaki kimselerin bayram na­mazını cemaatle kılmaları ve imamla birlikte kılamayan kişilerinse dile­dikleri vakitte aslî şekliyle kılmaları sünnettir. Eğer aynı günün zevalin­den önce kıhnırsa edâ, zevalinden sonra kılımrsa kaza olarak kılınmış olur.

Malikiler dediler ki: Cemaatle kılmak sünnet olduğundan, bay­ram namazları için cemaat şarttır. Bayram namazları, onları cemaatle kıl­mak isteyenler için sadece mendubtur. İmamla birlikte kılamayan kişinin, aynı günün zeval vaktine kadar kendi başına kılması mendubtur. Zeval­den sonra ise kaza edilemez.[4]