- Bayezid Camisi

Adsense kodları


Bayezid Camisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ezelinur
Wed 28 April 2010, 01:34 pm GMT +0200
Bayezid Camisi


Temel bilgiler
Yer İstanbul, Türkiye
Coğrafi koordinatlar 41°00′37″N 28°57′55″E / 41.01028°N 28.96528°E / 41.01028; 28.96528
İnanç İslam
Durum Etkin
Mimari
Mimar(lar) Yakup Şah
İnşaat başlangıç yılı 1501
Tamamlanma yılı 1506
Özellikler
Minare sayısı 2


Bayezid Camii (Beyazıt Camii ve Beyazıd Camii olarak da bilinir) Sultan II. Bayezid tarafından İstanbul'un Bayezid semtinde ünlü bir cami.

Tarihçe

Sultan Bayezid Veli tarafından, Cümle kapısında Şeyh Hamdullah'ın yazdığı kitabeye göre 1501-1506 yılları arasında beş yılda tamamlanmıştır.

Mimari

Caminin sahın kısmı derin, iki yan uzundur. Ana kubbe dört filayağı ve iki kırmızı porfir sütuna oturur, sahında iki yarım ve yanlarında dörder kubbesi vardır.1509'da küçük kıyamet depreminde hasar gören cami tamir edilmiştir. Üç kapılı, yirmibeş kubbeli, mermer döşeli şadırvanlı avlusu, birer şerefeli iki minaresi bulunmaktadır. Minarelerin arası 87 m. açıktır.

Mihrab ön tarafında Sultan Bayezid türbesi bulunur. Selçuk Hatun, Büyük Reşit Paşa'nın mezarları burada bulunmaktadır.Kıbleye dönük girilen cümle kapısı İstanbul Üniversitesi'ne bakar. Sağında Bayezid Devlet Kütüphanesi, solunda eski Bayezid Medresesi, şimdiki Vakıf Hat Sanatları Müzesi görülür. Bu müzede Muhammed'ın kabir toprağı, saçı şerifi, kabe örtüsü gibi kutsal emanetler bulunmaktadır.

Cümle kapısının önü Beyazıt Meydanı'dır, imparatorluktan bu güne kadar çok sayıda siyasal ve toplumsal olayın sahnesidir. Nice bilim ve sanat olayının sahnesi de cümle kapısından girip soldaki kapıdan çıkınca karşılaşılan çınaraltı ve Sahaflar Çarşısı'dır. Çarşının ötesi Kapalı Çarşı'dır.Türbenin sağ yanında şimdi Hakkı Tarık Us Kütüphanesi olan, Şeyhülislam Veliyüddin Efendi tarafından yaptırılmış kütüphane vardır.Bu kütüphane de dünyanın tüm kitaplarından örnekler bulunmaktadır.


Kaynakça :Öz, Tahsin (1997). İstanbul Camileri, 3, İstanbul: Türk Tarih Kurumu.
Yerasimos, Stefanos (2000). İstanbul İmparatorluklar Başkenti, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

wikipedia

ravzam
Fri 30 April 2010, 09:19 pm GMT +0200
cok sevdiğim can dostum arkadasımla tanıstıgımız camıdır :)
sınavım vardı
öğlen namazını kılar öyle cıkarım diye düşünmüşdüm
hanımlar bölümüne gectim ve bicok kişi ben gibi kitap elinde harıl harıl
son tekrarlarını yapıyodu  :)
tevafuk oldu ve cok degerlı arkadasımla tanısmak nasıbımiz burdaymış