- Başörtüsü yasağı Azerbaycanı gerdi

Adsense kodları


Başörtüsü yasağı Azerbaycanı gerdi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Thu 27 January 2011, 06:10 pm GMT +0200
Başörtüsü yasağı Azerbaycan'ı gerdi



Azerbaycan yönetiminin gayrı resmi başörtüsü yasağı ülkedeki müslümanların tepkisini çekmeye devam ediyor.

Sovyet baskısının ardından bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, İslam ile bağını güçlendirmek isteyen halk ile "sekülerlik" adına İslami hayata müdahele etmekte ısrarlı yönetim arasında gergin günler yaşıyor.

Çoğunluğu Müslüman olan ülkede okullarda üniforma kuralı getirerek başörtüsünü "gayrı resmi" olarak yasaklayan yönetime halkın tepkisi sürüyor.  yeni kurallar tarafından geçen yıl okullarda yasaklandı.

Hazar Denizi kıyısındaki Nardaran bu tepkinin en fazla hissedildiği şehirlerden biri..

Yol kenarlarına asılan posterler Kur'an ayetlerini taşırken, hemen hemen her hafta örtü yasağına karşı protesto için sokaklar doluyor.

Azerbaycan'ın "laik bir devlet olduğunu" söyleyen ve örtü yasağını savunan Eğitim Bakanı Mısır Mardanov'a, Nardaran'daki bir çok ebeveynin öfkesi dinmiyor.

Hikmet Aliyev isimli bir Azeri "Hicab yasağı dini haklarının ihlali anlamına gelir" derken, bir cami imamı, Adalat Alizade, devletin çatışma için müminleri zorladığını savunarak "Ben laik olmak istemiyorum, dindar bir insanım" diyor.

Alizade Azerbaycan yasalarına uyacağını, ancak yasalar inancı ile çatıştığında "dini yasaları" tercih edeceğini de kaydediyor.

Azeriler arasında kız öğrencilerin örtünmesi konusuna soğuk bakan, aileleri tarafından böyle yaşamaya zorlandıklarına inananlar da var. Ancak, hem insan hakları örgütleri hem de din adamları, son zamanlarda farklıı gerekçelerle dindarlara zulmedildiğine vurgu yapıyor.

Dini hakları savunucusu Ilgar İbrahimoğlu, "Hükümet içindeki bazı insanlar din fobisinden muzdarip, bu nedenle din özgürlüğünü kısıtlamak için çalışıyor" görüşünde... İbrahimoğlu'na göre, "Insan hakları üzerindeki kısıtlamalar doğal olarak protestolara neden olacak."

Yetkililer, yeni kuralların yürürlükte kalacağı konusunda ısrarlı. Ancak Nardaranlı Hikmet Aliyev, eğitim bakanlığı ne derse desin çocuklarının okula başörtülü devam edeceğini söylüyor.

"Biz, hepimiz, yasağa karşıyız ve  yetkililer hiçbir şey yapamaz" diyen Aliyev, başörtüsü yasağının önümüzdeki günlerde de ülkede gerginlik nedeni olacağının işaretini veriyor.

Dünya Bülteni