- Başkasının Misvağını Kullanmak

Adsense kodları


Başkasının Misvağını Kullanmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Fri 2 December 2011, 08:39 pm GMT +0200
27. Başkasının Misvağını Kullanmak

 

50....Âişe (r.a.)3dan şöyle demiştir. "Resûlullah (s.a.) yanında biri öbüründen daha yaşlı iki kişi varken dişlerini misvaklıyordu. Mis­vakın fazileti hakkında "büyült" yani "onlardan yaşça büyüğüne mis­vakı ver" diye vahy geldi.[240]  [241]

 

Açıklama

 

Müslim'in rüya bölümünde rivayet ettiği hadis-i şerifte bu ha­disenin rüyada olduğu nakledilmişse de Buhârî rüyadan bah­setmemiştir.

Demek ki, Resûlullah (s.a.) bu hâdiseyi uyanıkken yaşamış, ancak ken­disine daha evvel rüyada, yaşlı kimselere misvak ikram edilmekte öncelik ta­nınması vahy edildiğniden dolayı misvağı önce yaşlı kişiye verdiğini ifade buyurmuştur. Fakat bazı kişilerin dikkatinden rüya kelimesi kaçtığı için bu kelime rivayetlerin bazısında geçmemiştir.

Peygambere, uyur ve uyanıkken Allah'tan vahy gelirdi. Nitekim Hz. İb­rahim'in oğlunu kurban etmesiyle İlgili emir de rüyada gelmiştir.

Buna göre hadisin hükmü, rüya halinde veya uyanık olduğu halde gel­mesi ile değişmez. Burada, uyanıklık veya rüya halinden bahsedilmesi muh­telif rivayetlerin açıklanması içindir.

Büyüğe misvak vermekte öncelik tanınması, misvağın faziletinden dola­yıdır. Nitekim yemek, İçmek, yürümek ve konuşmak bakımından da büyük­lerin öncelik hakkı vardır. Ancak bir mecliste oturan toplulukta ise, sağ tarafın öncelik hakkı bulunmaktadır.[242]

 

Bazı Hükümler

 

1. Bu hadis-i şerif misvak kullanmanın meşruluğuna ve faziletine delildir.

2. Misvak ikram edilmek istendiğinde yaşça büyük olanlara öncelik ta­nımak sünnettir.

3. Sahibinin izniyle başkasının misvağını kullanmak caizdir. Ancak bun­dan sonra gelen hadiste belirtildiği gibi o misvakın iyice temizlenmesi ve da­ha önceki sahibinden en küçük bir iz kalmayacak kadar yıkanması gerekir.

Günümüzde kullanılan, kişilere ait tarak, fırça, sürme mili ve buna benzer diğer özel eşyaların birer temizleme ve ziynet âleti olmaları itibariyle başka­ları tarafından kullanılamayacağı alışkanlığı yanlıştır. Esas olan onların, te­miz ve mikrop taşımayacak hâle getirilmesi ve temizlenmesidir. Bu hâle geldikten sonra kullanılmasında sakınca yoktur.

 

51....Mikdâm b. Şurayh, babası Şureyh'in şöyle dediğini haber vermiştir: Aişe'ye, "Resûlullah (s.a.) evine girdiği zaman ilk iş olarak ne yapardı?" diye sordum. "Dişlerini misvaklardı” cevabını verdi.[243]  [244]

 

Açıklama

 

Bu hadis-i şerif  şu iki noktaya işaret etmektedir:

a. Resûluüah (s.a.) nafile namazları mutlak surette evde kı­lardı.[245] Eve girdiklerinde misvakla işe başlamaları nafile namaz için hazır­lık olduğuna işaret etmektedir. Kurtubî de bunu ifade etmektedir. Eve girince ilk işinin misvak kullanmak olmasını vahye hazırlanmakla izah edenler de

vardır.

b. Evine döndüğü zaman ağız kokusunda bir bozulma olabileceği ihtima­linden dolayı ev halkını rahatsız etmemek için misvâklandığına delâlet eder.

Bu da gösteriyor ki, insanların günde birkaç kez fırça kullanmaları hem diş sağlığı ve hem de başkalarını rahatsız etmeme bakımından gereklidir.

Bu hadis-i şerif elimizdeki Bezlii'l-Mechiıd, Menhel ve Avnu'l-Mâbud adlı şerhlerde 30. babın son hadisi olarak yer almaktadır.[246]

 

Bazı Hükümler

 

l. Başkasını rahatsız etmemek için ağız temizliğine riayet edilmeli.

2. Her ne kadar başkalarının yanında diş temizliği yapılabileceğine yu­karıda işaret edilmişse de bu hadisten temizliğin, evde ve özel yerlerde yapıl­ması daha uygun olduğu anlaşılmaktadır.

3. Resûlüllah diş temizliğindeki titizliğiyle de bize en güzel örnektir.[247]

 

[240] Buhârî, vudû'74; Müslim, rüya 19; zühd 70.

[241] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 97.

[242] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 98.

[243] MUsIim, tahâre 253; Nesâî, tahâre 8; tbn Mâce, tahâre 7.

[244] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 98-99.

[245] Ahmed Naim, Tecridi Sarih Terce m esi, II, 377, (1. baskı).

[246] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 99.

[247] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 99.