- Başkası Adına Hac Yapmak

Adsense kodları


Başkası Adına Hac Yapmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sun 16 October 2011, 02:07 pm GMT +0200
Başkası Adına Hac Yapmak




1077. Âişe'nin naklettiğine göre Resûllülah (s.a.v.) bir zatın Şübrüme adına telbiye getirdiğini işitti ve: "Şükrüme de nedir? " diye sordu. Bir yakını olduğunu söyleyince: "Sen kendi adına haccettin mi?" diye sordu. "Hayır" diye cevap verince: "Önce kendi adına haccet. Sonra Şübrüme adına haccedersin" buyurdu. (Ebû Ya'lâ) [28]
1078. Ata... aynı hadisi mürsel olarak nakletmiştir. Bu konuda mahfuz olan imevsül) İbn Atfrâs hadisidir. (Müsedded) [29]
1079. İbn Tâvus'un babasından naklettiğine göre bir adam Hz. Peygamber e (sallallahu aleyhi vesellem): "Babam ancak yattığı yerde haccedebilir. Onun adına haccedebilir miyim?" diye sordu. Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem): "Evet' buyurdu. [30] Adam: "Annem vefat etti ve herhangi bir vasiyette bulunmadı. Onun adına sadaka verebilir miyim?" diye sordu. Resûlullah {sallallahu aleyhi vesellem) yine: "Evet" buyurdu. (Müsedded)
1080. Câbir'in naklettiğine göre Resûlullah (sallau aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: "Allah bir hac  üç kişiyi cennete koyar; ölen, (ölen adına) hac düzenleyeni ve bir de bunu fiilen yerine getireni: [31]
 
Bir başka tarikten İbrahim b. Şuayb [32] merfû olarak benzerini nakletmiştir. (el-Hâris)




[28] Heysemî demiştir ki: "Senedinde, hakkında tenkit bulunan İbn Ebî Leyla vardır" (III, 283). Bûsîrî ise "İbn Abbâs hadisi onun şahididir" demiştir. Hafız İbn Hacer de "Mahfuz olan İbn Abbâs hadisidir" demiştir.
[29] Söz konusu hadisi Ebû Dâvud ve İbn Mâce nakletmişlerdir.
[30] Bunu  İbn  Mâce,   Husayn b.  Avfdan  merfü  olarak nakletmiştir.  Buradaki  ise tnürseldu. Bûsîrî raviîerirıin güvenilir olduklarını söylemiştir.
[31] Senedinde Ebû Ma'şer vardır. Bûsîrî, Ebû Ma'şer'in zayıf oluşu nedeniyle hadisin
[32] el-Medenî. Bunu İbn Ebî Hatim zikretmiştir. Aynı zatı Lisnnü'I-mizan'da zikreden Hafız İbn Hacer demiştir ki: "Hatîb bunu peltek sâ harfi ile Şüays diye tespit etmiş ve Buhârî'nin Şuayb şeklindeki tespitinin tashif olduğunu söylemiştir. İbn Maîn ise "Beş para etmez bir ravidir" demiştir. Bûsîrî bunu doğru tespite göre İbrahim b. Şuays'dan nakletmiş ve senedinin zayıf olduğunu belirtmiştir."

Zeynep7D
Wed 17 December 2014, 07:14 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm;
Başkası adına hac edebiliriz. Ölen biri adına hac edebilir. Yatalak biri (hac edemeyen biri adına) hac yapılabilir.

ayşe
Thu 19 March 2015, 07:42 pm GMT +0200
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuh ; hac sevabında öncelikli olan tabiki kişinin kendisidir. Sonra yakınları yerine de yapabilir bu konuda dinen cevaz verilmiş.

Hatice Akdağ 7/B
Thu 19 March 2015, 09:43 pm GMT +0200
Paylaşımınız için Allah razı olsun.
Bir bilgi daha edindim.
               Teşekürler :) :) :)

[Muhammed]
Thu 19 March 2015, 10:11 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah.Dinimizin kolaylıklar dini olduğu bir kez daha görmüş olduk.Haccılık zamanın da yapamayınca maddi  olanaklarımız yoksa bunu akrabalarımız yapabiliyor.Tekrar etmiş olduk.Rabbim (celle celaluhu) razı olsun paylaşımdan dolayı İnşaAllah...

sumeyye
Fri 20 March 2015, 12:53 am GMT +0200
s.a.. , Peygamber Efendimiz s.a.v ilk önce kendi adina hacc et sonra baskasi adina hacc et demistir..Durumu olan ilk önce kendisi gitmelidir sonra kimin için hac farizasini yerine getirecekse yapmasi daha güzel olur.