- Başka Birine Uymamak

Adsense kodları


Başka Birine Uymamak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sat 22 September 2012, 04:10 pm GMT +0200
Başka Birine Uymamak: [13]

 

İmamın kıldırdığı namazın sahih olması için, başka bir imama uymamış olması gerekir. Çünkü o, yalnız kendi cemaatine ve başka birine uymadan imamlık yapar:

 
Mesbûka Uymak:


 

(a) Hanefî Mezhebine göre, mesbûka uymak caiz değildir. İkindi namazına üçüncü rekâtte yetişen bir muktedîyi örnek alalım: Dördüncü rekâti de imamla kıldıktan sonra, kılamadığı iki rekât için ayağa kalktığında başka bir bu muktedîye uyarsa, ona sonradan uyan bu mükellefin namazı sahih değildir. Çünkü, uymuş olduğu kimse de, daha önce başkasına uymuştur. Aynı şekilde, iki mesbûk da birbirine uyamaz.

(b) Şafiî Mezhebine göre, muktedîye, iktidası devam ettiği müddetçe uyulmaz. Fakat imam selâm verdikten sonra veya imama iktidadan ayrılmaya niyet ettikten -bu mezhebe göre iktidadan ayrılmaya niyet caizdir- sonra, ona iktida sahihtir. Bu durum, yalnızca cuma dışındaki namazlar için sözkonusudur.

(c) Malikî Mezhebine göre, imamla birlikte bir rekât kılmış kimseye iktida edenin namazı bâtıldır. Fakat imamla birlikte bir rekât kılmamış mesbûka iktida edilebilir. Çünkü bu durumda o, halen münferîddir.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, muktedîye iktidası devam ettiği müddetçe uymak sahih olmaz. Fakat -cuma namazı dışında- imam selâm verir ve namaz kılan mesbûk olursa, başka bir mesbûk ona uyabilir.




[13] Cezîrî, Fame, c. I, s. 413.