- Başına Gelen Bir Zarardan Dolayı Ölümü Temenni Etmek

Adsense kodları


Başına Gelen Bir Zarardan Dolayı Ölümü Temenni Etmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Sat 29 October 2011, 09:41 pm GMT +0200
4- Başına Gelen Bir Zarardan Dolayı Ölümü Temenni Etmenin Mekruh Olması


2427- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Sizden birisi, başına gelen bir zarardan dolayı kesinlikle ölümü temenni etme­sin. İstemekten başka çaresi yoksa, o zaman 'Allah’ın! Benim için yaşamak hayırlı ise beni yaşat, ölüm daha hayırlı ise canımı al!” desin” [913]

2428- Kays b. Ebi Hâzım'dan rivayet edilmiştir:

“Habbâb'ın yanına hasta ziyareti için girmiştik. Karnının yedi yerine dağlama tedavisi yapılmıştı. Hastalığının şiddetli ızdırabım ifade etmek için bize:

“Eğer Resulullah (s.a.v.) bize ölümü temenni etmemizi yasaklama­mış olsaydı muhakkak ölümü temenni ederdim.” [914]

2429- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Sizden birisi ölümü temenni etmesin. Ölüm, kendisini gelmezden önce ölmeyi temenni etmesin. Çünkü sizden birisi öldüğü zaman ameli kesilir. Şu muhakkak ki, ömrü, mümin kimseye hayırdan başka bir şey artırmaz.” [915]

Açıklama:

Bir müslümanın kendisine isabet eden hastalık, fakirlik gibi bir sıkıntıdan dolayı ölümü temenni etmesi, o müslümana yakışmayan bir durumdur 'Çünkü kişinin mutlak olarak ölü­mü temenni etmesi caiz değildir. Ancak hayatında, dünyaya ve ahirete hayırlı olduğu sürece hayatta kalması, dünyaya ve ahirete zararlı hale gelince hayatının sona ermesi için temenni de bulunması yada dua etmesi caizdir.

Yine dinî hayata gelen bir felaketten dolayı Allah'a hakkıyla kulluk yapamaktan acizliğe düşerek ölümü temenni etmek de caizdir. Nitekim Hz. Ömer, ihtiyarlayıp da kulluk görevlerini yapmakta acizliğe düşünce:

“Allah’ın! Yaşlandım, kuvvetten düştüm. Ülkem İslam hudutları geniş­ledi. Eksik, fazla kasızlık yapıp kusur işlemeden canımı al!” diye dua etmiştir.[916]

Kişinin salih amellerinin günahlarından çok olduğu, fitne ve fesattan uzak kaldığı yıllan; hayatının hayırlı dönemleridir. Fakat günahlarının sevabından daha çok olduğu zamanları, hayatının kötü olan yıllandır. İnsanın ilende nasıl bir hayat süreceği kendisi için meçhul oldu­ğundan, eğer ölüm temennisinde bulunulacaksa, Allah'ın ilmine teslim olarak, “Allah’ın! Beni Refik-i A'Iâya eriştir” şeklinde dua etmek, konumuzla ilgili hadise aykırı değildir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.)'in bu sözü, bir Öİüm temennisi değildir. Zaten onun, hem dün­ya ve hem de ahiret için kamil manada bir hayata sahip ve buhayatın vefatına kadar bu şekilde süreceği kesin iken ölüm temennisinde bulunması düşünülemez.



[913] Buhârî, Merda 19, Deavat 30; Tirmizî, Cenaiz 3, 971; Nesâî, Cenaiz 1; İbn Mâce, Zühd 31, 4265; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/101, 208, 281.

[914] Buhârî, Merda 19, Deavat 30, Rikak 7, Temenni 6; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/109, 110, 111, 112, 6/395.

[915] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/316.

[916] Muvatta1, Hudûd 10.