- Başarılı öğrenci için aileye düşenler

Adsense kodları


Başarılı öğrenci için aileye düşenler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
zahdem
Tue 9 November 2010, 11:11 pm GMT +0200

Her aile çocuklarının başarılı olmasını ister. Sadece başarılı olmayı istemek yeterli mi?

Ailenin bu konudaki sorumlulukları nelerdir? Öğrencinin başarılı olması yönünde neler yapılmalıdır?

Başarı, gencin var olan potansiyelinin en üst seviyeye çıkartılmasıdır. Potansiyelin ortaya çıkarılmasında öğrencinin istekleri ve gayretlerinin yanında ailenin de birtakım sorumlulukları vardır.
Çocuğunuzun başarılı olmasını istiyor musunuz? O halde hep birlikte şunlar yapılmalı:

1. Öncelikle aileler genci her yönüyle tanımalı.
Çocuklarının başarılı olmasını isteyen aile, çocuğunun ilgilerini, yeteneklerini ve kişilik özelliklerini tanımalıdır. Ancak gencin bu özellikleri bilindiği takdirde gerçekçi hedefler verilebilir. Aileye düşen, gencin ilgilerini, yeteneklerini bilerek gerçekçi hedefler vermeleri, konuyla ilgili önderlik yapmalarıdır.

2. Sınavı hayatın en önemli olayı gibi yansıtmamalı.
Gençle iletişimde rahat olunmalı, onların duyguları ve düşünceleri anlamaya çalışılmalıdır. Bu da ancak etkili iletişim becerileriyle mümkün olur. Sınav hayatın sadece bir basamağıdır. Sınav hiçbir zaman zekâyı ölçmez. Sınavların sadece sıralama işlevi vardır.

3. Gençte özgüvenin oluşması ailenin sorumluluğu.
Ailenin küçük yaşlardan itibaren, çocuklarından yüksek başarı beklentisi ve bu beklentiyi karşılamak için de onun olumsuz eleştirilmesi, cezayla ders çalışmaya zorlanması kendilerine olan güveninin azalmasına, düşük benlik algısı geliştirmesine neden olur. Bu gibi durumlarda anne-babanın yapması gereken davranış; gençten, var olan kapasitesinin üstünde başarı beklentisi içerisine girmemeleri, kaygılarını yükseltecek tutum ve davranışlardan kaçınmalarıdır.

4. Gencin seçimlerine saygılı olunmalıdır.
Gencin gelecek veüniversitehakkındaki fikirlerine hoşgörü ile yaklaşılmalı, onun vereceği kararlar mantık ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmeli ve bu kararlara duygusal açıdan yaklaşılmamalıdır.

5. Ailenin eğitime bakış açısı, başarıyı etkiler.
Aile bireylerinin ilişkileri, bu kişilerin eğitim hakkındaki görüşleri, gencin sınava bakış açısını da önemli ölçüde etkileyebilir. Gencin eğitimi üzerinde etkisi olan tüm aile bireylerinin eğitim hakkındaki görüş ve tutumlarının tutarlı olması sağlanmalıdır.

6. Daha verimli çalışma için normal hayat düzeni bozulmamalı.
Evdeki fiziksel ortamı uygun hale getirmekle beraber aile yaşantınızda gereksiz sınırlamalara veya değişikliklere gidilmemelidir. Çünkü bu değişiklik veya sınırlamalar çocuğunuzda "Ailem benim kazanmamı çok istiyor, her isteklerimi yerine getiriyor. Bu yüzden benim de bu sınavı muhakkak kazanmam gerekir." gibi bir düşüncenin oluşmasına neden olur.

7. Aile kendi amaçlarıyla gencin amaçlarını birbirine karıştırmamalı.
Gençliğinde anne-babanın yapmak isteyip de ulaşamadığı hedefleri; gençten istemesi ve bu konuda doyuma ulaşmaya çalışması, çocuğun içsel dünyasında çatışmaya neden olabilir.

8. Çalışabilmesi için uygun ortam hazırlanmalı.
Gencin ders çalıştığı ortamı imkânlar dâhilinde ışıklandırılmalı, havalandırılmalı, anlık doğabilecek ihtiyaçlarına cevap verilebilmelidir.

ZAMAN

yagmur_7-c
Fri 25 April 2014, 03:56 pm GMT +0200
Selamunaleykum;

4. Gencin seçimlerine saygılı olunmalıdır.
Gencin gelecek ve üniversite hakkındaki fikirlerine hoşgörü ile yaklaşılmalı, onun vereceği kararlar mantık ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmeli ve bu kararlara duygusal açıdan yaklaşılmamalıdır.


Bazı aileler öyle değil ama...

cerendemir
Fri 25 April 2014, 04:01 pm GMT +0200
Çocuklarının başarılı olmasını isteyen aileler çocuklarına baskı yapmamalılar.Seçimlerine saygı göstermeliler.

yagmur_7-c
Fri 25 April 2014, 04:02 pm GMT +0200
Keşke öyle olsalar hocam ama bizleri ebeveyn gibi görmüyorlar. Ergenlik dönemindeyiz ama karara saygı sıfır denebilir...

mevlüdekalınsaz
Fri 25 April 2014, 04:11 pm GMT +0200
Esselamü aleykum; başarı için öğrenci dışında birçok kişiye düşen ziyadesiyle sorumluluk var ama bu konuyla maalesef ilgilenen yok...

Yağmurcum ailenle çelişen fikirlerinde tek başına hareket etme bence..konu hakkında bilgisi olan larla istişare ettikten sonra fikirlerini karşılaştır.ama alenin düşüncelerini de kulak ardı etme.kazandıkları bir deneyim  vardır elbet...
düşünceleri yanlışsa da onları üzmeden konuyu hallet.hocamız şöyle demişti:akıllı insan ailesinin rızasını kanarak hedefine ulaşmayı başarabilir...Mevlam hakkımızda en hayırlı kapıyı açsın inşallah....

8/A
Fri 25 April 2014, 07:43 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam(...)
Bazen gerçekten aileler bu konuda anlayışsız davranabiliyorlar ama açıkçası onları suçlamıyorum...
Bu konuda bizlerin de onlara karşı anlayışlı olması gerek ki onlar da bizleri haklı görsün bazı konularda(...)

yunushan7d
Fri 25 April 2014, 07:50 pm GMT +0200
Başarılı öğrenci,insanın ailesinin katkısıda büyüktür.Sürekli  bağrış çağrış olan bir ailede yetişmek biraz sorunludur