- Bardakoğlu'ndan kurban açıklaması

Adsense kodları


Bardakoğlu'ndan kurban açıklaması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Mon 18 October 2010, 05:21 pm GMT +0200
Bardakoğlu'ndan kurban açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, her yıl kesilen kurban sayısının mevcut kurban rezervinin 20'de birine tekabül ettiğini belirterek, "Kurbanlık konusunda hamd olsun bir sıkıntı yok. Halkımız huzur içinde kurbanlarını alıp kesebilirler" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu
, Türkiye'de hayvan rezervi konusunda kurban kesimini tartışmaya açacak bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

Bardakoğlu, vekaletle kurbanın ise bir yardım toplama kampanyası olmaması gerektiğine dikkat çekti. Bardakoğlu, "Asla bir ticaret olarak yapılmamalıdır. Alınan paraların hepsi aynı amaç için harcanmalıdır. Vekaletle alınan kurban, mutlaka hayvan olarak kesilmelidir." dedi.

Kocatepe Camii konferans salonunda, 'Kurban İbadeti ve 2010 Yılı Vekaletle Kurban Kesimi Organizasyonu' hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, kurban ibadetinin bütün dinlerde temel ibadetlerden biri olduğunu söyledi.

Her ibadetin ayrı bir anlamı olduğunu belirten Bardakoğlu, "Hiçbir ibadet başka ibadetin yerine geçmez. Fakire yardım etmek namazın yerine geçmeyeceği, hasta ziyareti yapmak orucun yerine geçmeyeceği gibi; kurban ibadetinin yerine de başka hayırlar, yardımlar geçmez. Kurban ibadeti yerine hayır yapmak, burs vermek, başkasının ihtiyacını karşılamak geçerli olmaz. Yani bir ibadet diğerinin yerine geçmez." diye konuştu.

Kurban ibadeti konusunda bir soru üzerine yaptığı açıklamanın yanlış anlaşılmış olabileceğine dikkat çeken Bardakoğlu, "Bizim ihtimalli bir soru üzerine verdiğimiz cevabın yanlış anlaşılma ihtimali. Biz yanlış ifade etmedik ama belki zihinlerde tereddüt meydana gelmiş olabilir." dedi.

Türkiye'de hayvan rezervi sıkıntısı bulunmadığını vurgulayan Bardakoğlu, şöyle devam etti: "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan aldığımız veriler ortadadır. Ülkemizde 11 milyondan fazla büyük baş, 27 milyon civarında küçük baş havyan bulunuyor. Her yıl kesilen hayvanların miktarı da 600 bin civarında büyük baş hayvan kesilmekte, 2 milyon civarında da küçük baş hayvan kesilmektedir. Yani mevcut rezervin, onda biri, on beşte biri, yirmide biri, rakamlara göre değişiyor, kurbanda olarak kesiliyor. Bu itibarla kurban kesmeyi engelleyecek bir rezerv azlığından söz etmek mümkün değildir. Ancak farklı şartlar oluşması halinde, o şartları birlikte konuşur, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak halkımıza o konuda dini rehberlik yaparız."

Türkiye'de her yıl 3,5 milyon civarında büyük baş, 9 milyon civarında da küçük baş hayvan kesildiğini kaydeden Bardakoğlu, "Büyük baş hayvanların sadece beşte biri kurban için kesilmekte, beşte dördü ise et için diğer zamanlarda kesilmektedir. Küçük baş hayvanlardan ise 2 milyonu kurban için kesilmekte." diye konuştu.

Bardakoğlu, "Demek ki kurban ibadeti ne kesilen hayvanların ana rakamını oluşturmakta, ne de et rezervini, hayvan rezervini etkileyecek bir boyutta olmaktadır." ifadesini kullandı. Bardakoğlu, Türkiye'de şu anda kurban kesimini esastan tartışmaya açacak bir rezerv sıkıntısı bulunmadığını bildirdi.

Bardakoğlu: Kesimsiz kurban olmaz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, vekaletle kurban kampanyalarında hayvanın mutlaka kesilmesi gerektiğini, kesilmeden ''kurban'' ibadetinin yerine getirilemeyeceğini belirterek, ''Kesmeden, parasını şuraya buraya vermek için kurban kampanyaları yapılıyorsa, dinen doğru değildir. Bu itibarla, kesimsiz vekaletle kurban kampanyası olmamalıdır. Yapan varsa da siz, bunlara itibar etmeyin'' dedi.

''Kurban İbadeti ve 2010 Yılı Vekaletle Kurban Kesimi Organizasyonu'' Tanıtım Toplantısı, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camisi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Bardakoğlu, kurban ibadetinin bir mali ibadet olduğunu, kurbanı üzerine dinen vacip olanların kesmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Sırf ayıp olmasın diye, 'komşular acaba ne der?' diye kurban kesilmez. İbadet için kesilir ve kesilen hayvanın etinin büyük bir kısmı dağıtılır'' dedi.

Kurban keserken hayvanın incitilmemesi, çevrenin korunması, en küçük bir göz kirliliğinin dahi olmaması gerektiğine işaret eden Bardakoğlu, ibadetlerin kendine göre bir nezaketi olduğunu söyledi.

Bardakoğlu, vekaletle kurbanın, modern şehirde yaşayan, zaman ve mekan sıkıntısı olan, ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta zorlanan kişiler için bir çıkar yol olduğunu belirtti. Özellikle Avrupa'da yaşayanlar için kurban kesilmesinin oldukça zor olduğunu dile getiren Bardakoğlu, ''Biz, hiç kimsenin evinde, banyosunda kurban kesmesine razı değiliz. Öyle şey olmaz. Kaçak bir şekilde Avrupa'da belediyelerden ruhsat almadan kurban kesilmesi mümkün değildir. Bundan dolayı biz de vekaletle kurbana öncülük etmeye başladık'' diye konuştu.

''KESİMSİZ KURBAN OLMAZ''


Türkiye ve yurt dışında her yıl 600-700 bin civarında vekaletle kurban kesildiğini ifade eden Bardakoğlu, şunları söyledi:

''Biz, bu konuyu kendi haline, serbest piyasaya terk etmek yerine öncülük yapmayı arzu ettik. Öncülük yapma isteğimiz, işimizin azlığından değil, meşgalemizi artırmak gayemizden değil. Bu işi, dini esaslara uygun şekilde yapılmasına örnek olma gayesiyledir. Çünkü, vekaletle kurban bir yardım toplama kampanyası asla olmamalıdır. Vekaletle kurban, bir ticari amaç için asla yapılmamalıdır.

Vekaletini aldığımız kurban, mutlaka hayvan olarak kesilmelidir. Kesilen hayvanın eti, paraya çevrilmeden ihtiyaç sahiplerine zamanında ulaştırılmalıdır. Kesimsiz kurban olmaz. Kesmeden, parasını şuraya buraya vermek için kurban kampanyaları yapılıyorsa, dinen doğru değildir. O hayırlarınızı, başka türlü yapın. Vekaletle kurbanın parasını başka amaçlara harcarsanız, dinen kurban vecibenizi yerine getirmiş olmazsınız. Sadece hayır yapmış olursunuz.

Biz, Allah'ın ve Resulünün bize söylediklerini, topluma aktarmakla görevliyiz. Yoksa, ibadetlerin Allah katında kabul olmasının mütevellisi değiliz. Sırf, insanların gönlü olsun diye, dinen doğru olmayan şeylere doğru diyemeyiz. Bu itibarla, kesimsiz vekaletle kurban kampanyası olmamalıdır. Yapan varsa da siz, bunlara itibar etmeyin.''

VEKALETLE KURBAN BAĞIŞI YAPAN KURUMLARA UYARI

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı Başkanlığı olarak zor bir işi üstlendiklerini belirten Bardakoğlu, ilk olarak ilçe müftülerine, yurt dışı teşkilatlarına haber gönderdiklerini ve çevrelerinde ne kadar ihtiyaç sahibi bulunduğunun tespit edilmesini istediklerini söyledi.

Bardakoğlu, ''Size vekaletle kurban parası göndereceğiz, kaç hayvanı kesebilir, kaç hayvanın etini dağıtabilirsiniz' diye soruyoruz. 'Bayramda bu işlere tahsis edecek elemanın var mı?' diye soruyor ve 'ekibimi kurdum. Bayramın birinci günü kesip, etleri 2. ve 3. günü dağıtırım' diyenlere paralarını gönderiyoruz'' dedi.

Geçen yıl 40 binin üzerinde vekaletle kurban emaneti aldıklarını, kesimin ardından kavurmaları ihtiyaç sahiplerine zamanında gönderdiklerini belirten Bardakoğlu, kavurmaların ulaştırılmasında Türk Hava Yolları'nın hiçbir ücret almadığını kaydetti. Bardakoğlu, ''Türk Kızılayı da dini esaslara uygun şekliyle yerine getirmenin gayreti içinde. Diğer kurum ve kuruluşları da sürekli bu ibadete başka amaçlar, başka hesaplar karışmasın diye uyarıyoruz'' diye konuştu.

Haber Kaynağı: AA