- Bakî mezarlığı ve Uhudu ziyaret etmek

Adsense kodları


Bakî mezarlığı ve Uhudu ziyaret etmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafız_32
Fri 19 November 2010, 12:31 pm GMT +0200
Bakî Mezarlığını ve Uhud Dağını Ziyaret Etmek:
 

Bakî mezarlığı, Medine'de Müslümanların mezarlığıdır. Orada birçok sahabe mezarı bulunmaktadır. Günümüzde de oraya Müslümanlar defnolunmaya devam etmektedir. Birçok Müslüman, vefat et­tiği zaman oraya defnolunmak için Medine'ye gelmektedir.

Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) 'Uhıtd dağı bizi, biz de onu severiz [655] buyurmuştur. Uhud dağı, bağrında yetmiş şehit barındırmaktadır. Orada gerçekleşen cihada, dağa nispet edilerek, Uhud gazvesi denilmiştir.

Medine'ye gelenlerin, Bakî mezarlığını ve Uhud şehitlerini zi­yaret etmesinde bir sakınca yoktur. Çünkü Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) kabir ziyaretlerini önce yasaklamış, daha sonra müsaade etmiştir. Oraları ziyaret edenlerin ibret almaları ve ahı-reti hatırlamalarını istemiştir. Ancak kabirlerden bereket ummak, kabirdekilerden yardım dilemek, onlardan dirilere şefaat istemek ve onları vesile edinmekten sakınmak şarttır.

Peygamberimizin namazgahı olduğunu söyleyerek, Uhud dağına gelmek, orada namaz kılmak, bereket umarak veya okçu sahabelerin izlerini arayarak oraya çıkmak, meşru değildir.

Uhud şehitlerini selamlamak ve onlara dua etmek dışında yapılan şeyler, sünnet olmadığı gibi meşru da değildir. Bilakis bu tür şeyler yasaklanmış bidatlerdendir. Bu konuyla ilgili olarak Ömer {radiyallâhu anh) der ki; 'sizden öncekiler, Peygamber­lerinin izlerini/hatıralarını araştırmalarından dolayı helak olmuş­lardır'. Ömer (radiyallâhu anh)'ın sözleri bizler için yeterli ve ikna edici olmalıdır.

 
Diğer Ziyaret Yerleri:
 

Medine-i Münevvere'de, ziyaret yerleri olarak bilinen baş­ka yerler de vardır. Örneğin; Hendek savaşının yapıldığı yerin yakınında bulunan yedi mescitler, mescid-i kıbleteyn, bazı ku­yular, Gumâme mescidi, Ebû Bekir, Ömer ve Âişe (radiyallâhu anhumj'e nisbet edilen mescitler gibi. Bu yerlerin ziyaretgâh edinilmesi ve ziyaret edenlerin, ziyaretlerinden sevap kazanmayı beklemeleri meşru değildir. Hiç kuşkusuz peygamberlerin ve sa-lih kulların izlerini araştırmak, bizden önceki ümmetlerin helak sebebidir. Peygamberleri Muhammed (salİallâhu aleyhi ve selle-m)'e ve sahabelerine muhalefet etmek Müslümanlara yakışmaz. Hayırlı olan, onun ve sahabelerinin yolunu takip etmektir. Şerli olan, onun ve sahabelerinin yoluna aykırı davranmaktır.

 
Çok Önemli Hatırlatmalar:
 

1. Bir çok hacı, Medine'de, Mekke'de kaldığından daha faz­la kalmaktadır. Oysa Mescidi Haram'da kılınan bir namaz diğer mescitlerde kılman 100 bin namaza denktir. Mescidi Nebevi'de kılınan bir namaz ise, Mescidi Haram dışındaki mescitlerde kılı­nan namazlara oranla bin namaza denktir. Mekke ve Medine'de kılınan namazlar arasındaki bu büyük fark, Mekke'de daha fazla kalınması hususunda ikna edici olmahdır.

2. Birçok hacı, Medine'yi ziyaretin, Haccın menâsiklerinden/ ibadetlerinden olduğunu zannetmektedir. Bu nedenle Medine zi­yaretine, Haccın menâsikleri gibi iştiyak duymakta ve Medine'yi ziyaret etmeyenlerin haccınm eksik kaldığını düşünmektedirler. Bu konuda, 'kim hacceder de, beni ziyaret etmezse; bana vefa­sızlık etmiş olur' gibi mevzu/uydurma hadisler rivayet etmekte­dirler.

Bu tür inançlar, doğru değildir. Mescid-i Nebevi'nin ziyareti, orada namaz kılınması amacıyla meşru kılınmış bir sünnetir. An­cak orayı ziyaret etmekle, haccetmek arasında bir ilişki yoktur. Mescid-i Nebevî'nin ziyaret edilmemesinin, hac ibadetinin sıhha­ti üzerinde bir etkisi söz konusu değildir. Hatta haccın kemâlâtı yönüyle de bir alâkası yoktur. Çünkü Mescidi Nebevî'nin ziyare­ti, hac menâsiklerinden değildir. Bilakis müstakil olarak ziyareti meşru kılınmıştır.



[655] BuhârÛ 4083; Müslim, 1393