- Bağıştan dönülebilir mi?

Adsense kodları


Bağıştan dönülebilir mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sat 4 February 2012, 04:15 pm GMT +0200
bölüm: 62

Bağıştan dönülebilir mi?


1298- İbn Abbâs (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kötü örnek biz Müslümanlara yakışmaz. Yaptığı bağıştan dönen kimse kustuğunu yalayan köpek gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

Tirmîzî: Bu konuda İbn Ömer’in Peygamber (s.a.v.)’den şu şekilde aktardığı rivâyet edilir: “Bir kimsenin hediye verip sonra ondan dönmesi caiz değildir. Ancak baba çocuğuna yaptığı hediyeden dönebilir.”

1299- Amr b. Şuayb, Tavus’tan, İbn Ömer ve İbn Abbâs’tan merfu olarak bu hadisin benzerini rivâyet etmişlerdir.

 Tirmîzî: İbn Abbâs hadisi hasen sahihtir. Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabından ve başkalarından bazı ilim adamlarının uygulaması bu hadise göredir ve şöyle derler: “Her kim yakın akrabasından birine bir bağışta bulunursa o kimsenin o bağışından dönme hakkı yoktur. Ve kim de yakın akrabası olmayan birisine bağışta bulunursa bir karşılık görmediği sürece bağışından dönebilir. Sûfyân es Sevrî bu görüştedir.

Şâfii der ki: Bir kimsenin verdiği hediyeden dönmesi caiz değildir. Ancak baba çocuğuna verdiği hediyeden dönebilir. Şâfii, Abdullah b. Ömer’in rivâyet ettiği “Bir kimsenin hediyesinden dönmesi caiz değildir, ancak baba çocuğuna yaptığı hediyeden dönebilir” hadisini delil olarak kullanıp böyle demektedir.


ceren
Tue 26 April 2016, 08:56 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Eger yakin bir akrabasina yardim da bulunmussa bagisdan geri donemez.Ama akraba olmayan birine bagisda bulunur ve karsilik bulunmazsa bagisdan donebilir.Rabbim razi olsun bilgiler den kardeşim...

Mustafa/Samed
Tue 26 April 2016, 09:17 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Bir kişi yaptığı bağıştan geri dönemez fakat baba çocuğuna hediye verirse ondan dönebilir. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

Sümeyye 7
Tue 26 April 2016, 10:53 pm GMT +0200
Ve Aleykümselam Ve Rahmetullah...Normalde insan ne yaptığı bağıştan ne de hediyeden dönmelidir.Yani bu caiz değildir.Ama baba çocuğuna yaptığı hediyeden dönebilir.Şafii meazhebinde de böyledir.
Allah c.c razı olsun

sumeyye
Tue 26 April 2016, 10:54 pm GMT +0200
s.a.. degerli kardeslerim , Rabbim c.c idrakimizi arttirsin insaallah..Hazine degerinde olan bu bilgiler sayesinde yolumuz aydinlanacak bi iznillah..