- Aybaşı Halindeki Kadının Mescidden Bir Şey Alıp Vermesi

Adsense kodları


Aybaşı Halindeki Kadının Mescidden Bir Şey Alıp Vermesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sat 26 November 2011, 10:42 pm GMT +0200
103. Aybaşı Halindeki Kadının Mescidden Bir Şey Alıp Vermesi

 

kelimesi "TEFAÜL" babından olabileceği gibi "müfâle" ba­bından da olabilir. Tefâul babından olduğu kabul edilirse "tâ" mn fethası ile (tenâvele) şeklinde okunur ve "tâ"lardan birinin hazfedildiğine hükme­dilir.   Mufâale  babından  olduğu  kabul  edilirse  tâ'nın  zammesi  ile ( )  (tünâvilü) şeklinde okunur ve mana, aybaşı halindeki

bir kadının mescitte birine bir şey vermesi şeklinde olur. Başlık her iki ihti­male göre terceme, edilmiştir.

 

261....Âişe (r.anhâ)'dan demiştir ki:

"Rasûlullah (sallallahü aleyhi vesellem) bana, "Mescitten secca­deyi alıver." dedi.

"Ben hayzhyım" dedim. Bunun üzerine:

"Senin hayzın elinde değildir" buyurdu.[459]  [460]

 

Açıklama
 

Hadis-i Şerifteki (min) harf-i cerrinin müteallâkı hakkında ihtilaf edilmiştir. Kadı Iyaz, harf-i cenin mü-teallâkmın (dedi) fiili olduğunu söyler. Buna göre manâ, "Rasûlullah (s.a.) mescitten bana seslendi"olur.Bu durumda Rasûlullah mescidin içerisinde, seccade dışarıdadır. Rasûlullah hayızlı olan Hz. Âişe'ye uzatıvermesini em­retmiştir. Hz. Âişe hayızlı iken elini mescide sokmayı istemediği için duru­munu Efendimize bildirmiş. O da, "hayız senin elinde değildir" karşılığını vermiştir.

Hattâbî ve ulemânın ekserisine göre harf-i cerrin muteallaki  "bana alıver" fiilidir. Bu mütalaa babın adına daha muvafıktır. Ebû Dâvüd sarihleri de bunu benimsemişlerdir. Hadis-i şerif tercemesi bu takdire göre yapılmıştır. Buna göre, Rasûlullah (s.a.) mescidin dışında, sec­cade içeridedir. Hz. Âişe elini uzattığı takdirde mescidin içerisindeki secca­deyi alabilecek bir yerde oturmuştur. Ancak hayızlı iken elini mescide uzat­mayı uygun bulmadığı için mazeret beyan etmiş, Rasûlla Efendimiz de "ha­yız senin elinde değil" karşılığını vermiştir.

İbn Hacer de, Hattâbî'nin dediği gibi harf-i cerrin müteallakımn   fiili olmasının daha muvafık olacağını, ( )   tealluk et­tirmenin uzak bir ihtimal olduğunu söylemektedir.

Kadı Iyaz'ı bu görüşe sevkeden şey, NesâTnin Ebû Hureyre'den rivayet ettiği, "Resûhıllah (s.a.) mescitte iken,

"Ey Âişe bana elbiseyi ver" bu­yurdu hadîs-i şerifi olabilir. Fakat bu babın hadisi ile Nesâî'deki hadis ara­sında fark vardır. Çünkü Rasûlullah (s.a.) birisinde seccade, diğerinde elbi­se istemiştir. Her iki hadisin ayrı ayrı olaylardan bahsetmiş olması mümkün­dür.

Hadis-i şerifteki   ( )  kelimesini muhaddislerin ekserisi "Hâ" nın fethası ile  ( ) şeklinde okumuşlardır. Buna göre kelime hayız kanının akıntılarından bir akıntı mânâsına gelir. Kadı Iyaz bunu tercih et­miştir. Nevevfnin beyânına göre rivayetlerin ekserisi bu şekilde vâki olmuş­tur.

Hattâbî muhaddislere itiraz ederek  kelimenin  "ha"nın kesresi ile ( ) (hizateki) şeklinde okunması gerektiğini söyler. Buna göre keli­me, hayızlı kadının, kendisine helâl olmayan şeylerden uzaklaşmasını gerek­tiren hal ve hey'eti mânâsına gelir.

Bezlü'I-Mechûd sahibi, Hattâbî'nin görüşünü benimsemiştir. Çünkü Hz. Âişe elinde, elini mescide sokmasına mâni bir hayız pisliği olmadığını bili­yordu. Onu elini mescide sokmaktan men'eden şey, hayızdan dolayı kendi­sine arız olan manevî pisliktir.[461]

 

Bazı Hükümler
 

1. Ay hâli gören bir kadının elini mescide sokarak, ora-dan bırşey alması caizdir. Ancak mescide giremez.

2. Kadının kocasına hizmet etmesi gerekir.[462]

[459] Müslim, hayz 11-13; Tırmizî, tahâre 101; Nesâî, tahâre 176; hayz 18; Dârimî, vudû 108; Ahmed b. Hanbel, II, 70.

[460] Sünen-i  Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 465.

[461] Sünen-i  Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 465-466.

[462] Sünen-i  Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 466.


ceren
Thu 1 June 2017, 08:09 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Hayizli olan kadinin mescidsen bir sey alip vermesi caizdir.Rabbim razi olsun paylasimdan...

Sevgi.
Fri 2 June 2017, 02:07 am GMT +0200
Ve aleykümselam kadın hayızlı iken kendisi girmeden elini uzatarak birşey alabilir inşaAllah