- Ayağıyla Necasete Basan Kimse

Adsense kodları


Ayağıyla Necasete Basan Kimse

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sun 27 November 2011, 08:16 pm GMT +0200
80. (Ayağıyla) Necasete Basan Kimsenin Abdest Alıp Almayacağı[252]

 

204....Abdullah (b. Mes'ûd) (r.a.) şöyle demiştir:

"Biz (Rasûlullah'la beraber olur) pisliğe basmaktan dolayı abdest almazdık. (Secdede) saçın ve elbisenin yere değmesine de manî ol­mazdık."[253]

Ebû Dâvûd şöyle demiştir; İbrahim b. Ebî Muâviye hadîsinde, "A 'rneşten o da Şakîk'den o da Mesruk'tan (vasıtalı olarak)" veya, "Şakîk el-Â'meş'den(aralarwda vâsıta olmadan)Mesruk'tan Abdul­lah (b. mes'ûd) şöyle dedi... diye haber verdi." dedi.

Hennâdda; "(Mesruk'tan veyaA'meş, Ebû Muâviye'ye) Şaktk'den haber verdi ki Abdlulah (b. Mes'ûd) şöyle demiştir..." dedi.[254]

 

Açıklama
 

Bu hadîs-i şerifin Hâkim tarafından rivayeti, "Biz Rasûlullah’la bir|ikte namaz kılar pisliğe basmaktan dolayı abdest almazdık" şeklindedir. Buradaki  ( )ibaresinin "Abdest almazdık" anlamında şer'î manâsında mı yoksa "Ayağımızı yıkamazdık" anlamına lügavî manâsında mı kullanıldığı âlimler arasında ihtilâf konusu olmuştur.

Hattâbî, Kelimeyi "abdest almazdık*' manâsına alarak, "Bununla, ayak­larına pislik bulaştığında abdesti yenilemediklerini kasdetmiştir. Ayaklarını yıkamadıklarını, pislikten temizlemediklerini değil" demiştir.

İrâkı de şöyle der; "Buradaki vudû'un temizleme anlamına lügavî ma­nâsına kullanılmış olması muhtemeldir. Buna göre mânâ: Onlar çamur gibi şeylere basmaktan dolayı ayaklarını yıkamazlar, çamurun aslının temiz olu­şuna binâen onun üzerinde yürürlerdi, şeklinde olur."

Ancak Hâkim'in rivayetinde pisliğe bastıktan sonra namaz kıldıkları ifâde edildiğine göre Hattâbî'nin söylediğinin daha sahih olması uygun görünmek­tedir.

Beyhâkî, daha değişik bir anlayışla buradaki necasetin kuru necaset ol­duğunu ve Ashabın buna basmaktan dolayı ayaklarım yıkamadıklarını ifâ­de etmiştir.

Tirmizî, bu konuda şöyle der: "Bu, ehl-i ilimden bir çoklarının görüşü­dür. İnsan, pis bir yere bastığı zaman ayağım yıkaması gerekmez, ancak pis­lik yaşsa yıkaması lâzımdır, dediler."

Abdullah b. Mes'ûd hadîsin son tarafında saçlarını ve elbiselerini yer­den sakınmadıklarını da ilâve etmiştir.

Hattâbî, bu konu ile alâkalı olarak da şunları kaydetmektedir: "Bunun manâsı şudur: Namaz kıldığımızda onların tozlanmaması için topraktan ko­rumazdık. Bilakis onları yere değecek biçimde sahverirdik. Onlar da azalar­la birlikte secde ederlerdi. Ancak saçların temiz olan yerlere dökülmesi ha­linde buna manî olunmaz."[255]

 

Bazı Hükümler
 

1. Necasete basmaktan dolayı abdest bozulmaz. Buna muhalif olan hiçbir  alim yoktur.

2. Namazda iken elbise veya saçlar tozlanmasın ya da kırışmasın diye toplamak doğru değildir.[256]

[252] Bazı nushalarda"(  ) ayağıyla" kelimesi yoktur.

[253] Tırmızî, tahâre 109; İbn Mâce İkâme 67.

[254] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 367.

[255] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 367-368.

[256] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 368.


ceren
Fri 25 August 2017, 08:23 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.rabbim bizleri ıslamın gerektirdiği şekilde yaşayan kullardan eylesin inşallah. ..

Bilal2009
Fri 25 August 2017, 09:06 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doğru işler yapanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Thu 23 November 2023, 06:08 am GMT +0200
Esselâmu aleyküm Rabbim bizleri her zaman rızasına uygun doğru işler yapan kullarından eylesin inşaAllah