- Ay Hali Ve Namazın Kazası İle İlgili Hadislerin Kritiği

Adsense kodları


Ay Hali Ve Namazın Kazası İle İlgili Hadislerin Kritiği

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Eslemnur
Mon 6 June 2011, 10:46 pm GMT +0200
Ay Hali Ve Namazın Kazası İle İlgili Hadislerin Kritiği


275. Yine hayzın en azının üç gün ve en çoğunun ise on gün olduğu ile ilgili hadis de böyle uydurmadır.

Bu konuda rivayet edilen hadislerden hiç birisi sahih değil­dir. Hatta tamamen batıldır.[294]

276. Yine üzerinde namaz (borcu) olan kimsenin namazı olmaz" şeklindeki hadis de böyle uy­durmadır.

İbrahim el-Harbî der ki:

"Ahmed b. Hanbel'e, bu hadisi sordum. O da:

Bu hadisi bilmiyorum' diye cevap verdi. İbrahim el-Harbî:

Ben de, bu hadisin, Resulullah (s.a.v)'in hadis(ler)i içeri­sinde olduğunu duymadım' dedi. [295]



[294] Şeyh Aliyyu'1-Kârî, "el-Mevzûâtu'I-Kübrâ"nın sonundaki 38. bölümde "hayzın en azının üç gün ve en çoğunun ise on gün" olduğu ile ilgili hadi­sin batıl oluşunu tenkit edip şöyle der: "Derim ki: Bu hadisin bir çok geliş yolu var. Bu hadisi; Dârekutnî, İbn Adiyy "el-Kâmil"ds, Ukaylî ile İbnü'l-Cevzî rivayet etmiştir. Hadisin geliş yolları, -zayıf olsa bile- çok olup hadis hasen derecesine çıkmaktadır. Dolayısıyla hadisin uydurma olduğu ile ilgi­li hüküm, kabul edilemez."

Allâme Aliyyu'1-Kârî, bu hadisin geliş yollarını, tahkikini de yaptığını, Fethu Bâbi'l-İnâye bi-şerhi Kitâbi'n-Nukâye, 1/202-203'de nakletmiştir. Bu kitabın baskısı, 1387/1967’de Haleb'de yapılmıştır. Bu konuda daha geniş bilgi için oraya bakabilirsiniz.

[295] Derim ki: Hafız, tenkitçi ve araştırmacı bir hadis imamının, bir hadis hak­kında: "Bu hadisi bilmiyorum" yada "Bu hadise vakıf olamadım" veya buna benzer ifadeleri, -buna hiçbir hadis imamının itirazı olmayıp- bu ha­dise uydurma hükmü vermesi kafidir. Nitekim bu meseleyi; Aliyyu'l-Kârî'nin, el-Masnûa fî Ma'rifeü'l-Hadîsi'l-Mevdûa, s. 8-10'daki sunumda delilleriyle açıkladım. Bu konuda daha geniş bilgi için oraya bakabilirsiniz. Görüldüğü üzere ilimde zirve kabul edilen iki hadis imamı, (konuyla ilgili) bu hadise uydurma hükmünü vermiştir.


hafiza aise
Mon 31 December 2012, 04:28 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah ; birinci hadisle ilgili dipnotta açıklığa kavuşturmuşlar. Hasen dereceisndedir diye. Uydurma hadislere karşı duyarlı ve bilinçli  olmalıyız inş

saniye
Tue 11 November 2014, 07:02 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Tam birinci hadis neden batılmış diye şaşırıyordum dipnotu gördüm. Rabbim razı olsun.

ceren
Tue 11 November 2014, 07:07 pm GMT +0200
Aleykümselam.Evet bu tür hadislerin gerçekliğini çok iyi bilmeliyiz....