- Avrupa'nın 'inancı' artıyor

Adsense kodları


Avrupa'nın 'inancı' artıyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ayten
Tue 26 May 2009, 01:08 pm GMT +0200
Avrupa'nın 'inancı' artıyor



Avrupa'lı Filozoflar dinin öldüğünü iddia ettiler ama AB'de bugün Allah'a inananların oranı her gün artıyor


Alman filozof Nietzsche yıllar önce “Tanrı öldü” dedi, Karl Marx, dini halkın afyonu, Sigmund Freud ise bir “sinir hastalığı” olarak yorumladı. Ancak 2009’a gelindiğinde bu tahminlerin büyük bölümü tutmadı. Avrupa'da Allah'a inananların oranı her geçen gün yükseldi.

Economist dergisinin baş editörlerinden John Micklethwait ve derginin Washington bürosunun başındaki Adrian Wooldridge, “God Is Back” isimli kitaplarında dünya çapında dinin günlük yaşama büyük bir geri dönüş yaptığını savunuyor. Yazarlara göre teknoloji, demokrasi ve seçme özgürlüğü insanların kendi seçimlerini yapmasına imkan sağlayarak dini güçlendirdi. Dünya nüfusunun yüzde 80’ini yüzyılın ortasına kadar ana dinlerden birine üye olacak ve bu trend Avrupa’da da yavaş yavaş su yüzüne çıkmaya başladı. Uzmanlara göre bunun nedeni, Avrupa’ya dışarıdan gelen göçmenler, küreselleşme ve kötüleşen sosyal güvenlik sistemlerinden duyulan rahatsızlık.

İşte Avrupa’da dinin dönüşünü anlatan ipuçları:

* 2005’te yapılan bir araştırmaya göre Avrupalıların yüzde 41’i Allah'a inandığını söylüyordu. Yüzde 33 ise bir tür ruh ya da yaşam gücüne inanıyordu. 2009’da yapılan bir araştırma ise AB vatandaşlarının yüzde 52’sinin Tanrı’nın varlığına inandığını, yüzde 27’nin ruhsal bir varlığa inandığını ortaya koydu. Yüzde 18 ise ateist olduğunu söylüyor.

* 2007’de Avrupa’da düzenli ibadet edenlerin oranı yüzde 22 iken; 2004’te Avrupa Birliği’nin bir araştırmasına göre Belçika, Fransa, Almanya ve İngiltere’de ayda bir kez ibadet ettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 17’ydi.

* Polonya ve İrlanda’da nüfusun yüzde 70’i düzenli olarak mabetlere gidiyor. Polonya AB’ye girmesiyle yaşanan göçün ardından diğer Avrupa ülkelerinde de din önem kazanmaya başladı.

* İsveç’te bile devletten mali destek görmeyen özel kiliselere düzenli olarak giden insanların sayısında da artış yaşandı.