- Avcı Hayvanların Avladıklarından Helâl Kılınanlar

Adsense kodları


Avcı Hayvanların Avladıklarından Helâl Kılınanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Fri 4 March 2011, 11:51 pm GMT +0200
Avcı Hayvanların Avladıklarından Müslümanlara Helâl Kılınanlar

Adiy b. Hatem ve Zeyd b. el-Mühelhil, Nebî'ye, "Ey Al­lah'ın Rasûlü! Benî-Zureyh ile Âl-i Benî-Dehâne'nin köpekleri ceylan ve sığır avlıyorlar. Kimilerine yetişilip ke­siliyor. Allah ise leşi haram kılmış bulunuyor. Bunlardan bize helâl olanlar nelerdir?" diye sordular. Bunun üzerine şu buyruk nazil oldu:

Sana soruyorlar: Kendilerine neler helâl. De ki: "Size tayyibât helâl kılındı {yani, uygun şekilde kesilen hayvanlar size helâl ve temizdir}. Allah'ın , size öğrettiklerinden {yani, Allah'ın sizi edeblendirdiği gibi} öğrettiğiniz {yani, av peşine gitmek için eğittiğiniz} avcı hayvanların {yani, avlamaya alışmış köpeklerin} sizin için avladıklarından da ye-yin {yani, kendileri yemediği sürece, öldürmüş ol salar bile avladıklarını yeyin. -Şayet avdan yiye­cek olurlarsa yenilmez-) ve üzerine Allah'ın adını anın {yani, avcı hayvanları ava gönderdiğiniz va­kit Allah'ın adını anın}. (Mâide/4)

Arkasından Yüce Allah onları korkutarak buyuruyor

Ve Allah'a ittika edin {yani, üzerine Allah'ın adı anılmayanları helâl saymayın}. Muhakkak Allah hesabı pek çabuk görendir. (Mâide/4) [271]


[271] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 283-284.