- Av aletleri

Adsense kodları


Av aletleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Fri 18 February 2011, 03:33 pm GMT +0200
2. Av Aletleri:



Avlanma aletleri ise, iki kısım olup bir kısmı ile avlamanın mutlaka caiz olduğunda ittifak edilmiş, bir kısmı ile de caiz olup olmadığında ve nasıl ol­ması gerektiğinde ihtilâf edilmiştir ki bunlar da -avcı hayvanlar, sivri aletler ve ağır aletler olmak üzere- üç kısımdır. Mızrak, kilınç, ok ve bunlar gibi siv­ri ve kesici aletlerle avlanmanın caiz olduğunda ittifak edilmiştir. Çünkü bunlarla avlanmanın caiz olduğu hakkında, gerek Kur'an'da ve gerek hadiste nass vardır. Ancak -yukarıda da geçtiği üzere- eğer kesici alet diş, tırnak veya kemikten yapılmışsa onunla ehlî hayvanlan kesmenin cevazında nasıl ihtilâf edilmişse, avlanmanın da cevazında ihtilâf edilmiştir. Bunu yukarıda söyle­diğimiz için bir daha tekrarında mânâ yoktur. Mi'rad denilen ok veya taş gibi ağır aletlerle avlanmanın cevazında ise ihtilâf edilmiştir.

Ulemadan kimisi, bunlarla avlanmayı -hiçbir şart koşmadan- caiz gör­müştür. Kimisi «Eğer hayvan daha canlı iken yetişilip kesilirse caizdir, yok­sa değildir», kimisi de «Eğer alet ağırlığı ile hayvanı öldürürse caiz değildir, fakat sivri ucu ile hayvanın bir yerini yırtarsa caizdir» demiştir, islâm fukahası olan İmam Ebû Hanife, İmam Mâlik, imam Şafii, İmam Ahmed, Süfyan Sevrî ve başkaları bu görüştedirler. Zira bunlara göre hayvanlan, keskin ol­mayan aletlerle kesmek caiz değildir.

Bu ihtilâfın sebebi, gerek bu mevzuda olan kaidelerin birbirleri ile ve gerek hadisin bu kaidelerle çelişmesidir. Zira bir yerine vurularak öldürü­len hayvanın haram olduğu, Kur'an ve icma' ile sabit bir kaidedir. Avı da vu­rarak öldürmenin, av için kesim sayıldığı, keza bir kaidedir. Bu kaideyi ava mahsus görüp vurularak öldürülen hayvanın haram olma hükmünün avda cari olmadığını söyleyenler, «Hangi aletle olursa olsun avlanmak caizdir» demişlerdir. Aletler arasında hüküm ayrımını yapanlar ise, yukanda geçen Adî b. Hatem'in hadisine dayanmışlardır ki doğrusu da budur. [12]



[12] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/368-369.



Sevgi.
Mon 10 February 2020, 02:28 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim

Bilal2009
Tue 11 February 2020, 01:45 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Tue 11 February 2020, 05:38 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.rabbim razı olsun paylaşım dan kardeşim...