- Atlar Arasında Koşu Yarışı Yapmak

Adsense kodları


Atlar Arasında Koşu Yarışı Yapmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Wed 16 November 2011, 07:51 pm GMT +0200
25- Atlar Arasında Koşu Yarışı Yapmak Ve Atları İd­mana Çıkarmak


1715- Abdullah İbn Ömer (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) idmanlı atlarla Hafyâ'dan başlayıp Seniyyetu'I-Vedâ'da son bulmak üzere koşu yaptırırdı. İdman görmeyen atlar arasında ise Senİyye'den başlayıp Beni Zureyk mescidine kadar koşu yaptırdı. Ab­dullah İbn Ömer'de, bu atlarla yarışa katılanlar arasında vardı.” [1097]

Açıklama:

Koşu atlarının antrenmanı için önce kuvvetlensin diye bol bol yem veriiir. Sonra yem ölçülü bir şekilde azaltılır. Sonra at kapalı bir yere bırakılarak vücudu bir örtüyle sarılır. Hay­van burada iyice terletilir. Teri kuruyunca, cisminde büyük bir çeviklik meydana gelir. İşte uzun mesafeli koşulara bu şekilde eğitilmiş atlar koşturulurdu.

Hz. Peygamber (s.a.v.), bu tür yarışlara özel metotlarla eğitilmiş atlarla, bizzat ve bilfiil katılarak bu yarışların caiz ve gerekli olduğuna işaret etmiştir. Çünkü atlar arasında yarış tertip etmek, boş bir iş olmayıp savaşlarda başarılı sonuçlar elde elmeye ve ihtiyaç sırasında faydalanmaya yönelik önemli bîr olgudur.

Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.v.), bu tür yanşlarda, koşunun başlangıç ile bitiş yerlerini bil­dirmiş ve yarışçılar arasında eşitlik olmasının şart olduğuna dikkat çekmiştir.

Aynî (ö. 855/1451)'ye göre; Hz. Peygamber (s.a.v.), at koşuları sonucunda; birinciye Yemen kumaşından yapılmış üç elbise, ikinciye iki elbise, üçüncüye bir elbise, dördüncüye bir dinar, beşinciye de bir dirhem, altıncıya bir gümüş vermiş ve yarışmacılara bu yarışmala­rın hayrlı ve mübarek geçmesi temennisinde bulunmuştur.

Hafız İbn Hacer (ö. ö. 852/1447)'in ifadesine göre; alimler, ödülsüz olarak yapılan ya­rışların caiz olduğunda icma etmişlerdir.

Yalnız ödül karşılığında yapılan yarışmaların caiz olabilmesi için;

1- Bu ödülün, yarışmacıların dışında kalan1 birisi tarafından konmuş olması.

2- Bu ödülü koyan kimsenin, yarışmalara bizzat katılmaması.

3- Kendisine ait bir atın da yarışmaya katılmaması gerekir.

Alimlerin büyük çoğunluğuna göre; yarışmacılardan birisinin: “Sen beni geçersen sana şu kadar mükafat vereceğim. Ben geçersem, senden bir şey almayacağım” diyerek ortaya koyduğu ödülü kazanmak için yapılan müsabakalar caizdir.

iki taraftan yarışı kazanan kimsenin ödülü alması, her iki tarafın da ödül koyması şartıy­la düzenlenen yarışmalar kumardır. Buna göre kumar, yanşan kimselerin, ya tamamen ka­zanması yada tamamen kaybetmesiyle olur.

Seniyyetül-Veda/Veda Tepesi:  

Medine'nin kenarında bulunan bir tepedir. Cahiliye Arapları yolcularıyla burada vedalaştıklan İçin oraya bu ismi vermişlerdi.

Hafya:    

Medine'ye beş mil yada yedi mil ötede olan bir yerin adıdır.

Beni Zureyk Mescidi:

Hazredilerden Zureyk İbn Amir yurdundaki mescidin ismidir.

Hafyâ'dan Seniyyetü'l-Vedâ'ya kadar olan mesafe, beş mil yada altı mil bir rivayete gö­re ise altı yada yedi mildir. Seniyyetü'l-Vedâ'dan Beni Zureyk Mescidi mescidine kadar olan mesafe ise bir mildir.


[1097] Buhâri, Salât 41, Cihâd 56, 57, 58; Ebu Dâvud, Cihâd 60, 2575; Tirmizî, Cihâd 22, 1699; Nesâî, Hayl 13; İbn Mâce, Cihâd 44, 2877; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/5, 11, 55, 56, 67, 91, 157.