halim
Sun 15 March 2015, 01:35 am GMT +0200
ATA AÖF
İSLAM AHLAK ESASLARI
Ünite 6
Tasavvufi Ahlak ve Tasavvufi Ahlaka Göre İslam Ahlak Esasları
İslam ahlakı olarak da tabir edilen tasavvuf,Kuran ve Sünnet kaynaklı olarak ahlaki esasları sömut ahlaki esaslara dönüşteren tecrübi bir ilimdir.
Kur-an'ı Kerim'de tevbe,sabır,şükür,dünyaya tavır alma,riyazet,tefekkür,zikir gibi tasavvuf açısından yorumlanmaya müsait ahalaki esasları
içeren pek çok ayet vardır.Tasavvufi eğitim metodunu içinde saklayan naslar olarak algılanan bu ayetler ,Mutasavvıfların hayatını derinden
etkilemiş ve tarih boyunca eğitim metodlarını şekillendirmiştir.Sünnet cephesinde durum aynıdır.
Tasavvuf ehline göre kitaplarda mevcut ilimlerin tahsili kolay ahlak ilmi ise zordur.Çünkü ahlak,insanla nefsi arasında vuku bulan ve onu doğru yola sevk için yapılan çetin ve zorlu bir mücadelenin meyvsidir.
Ahlaki esasların dindeki ehemmiyetini dikkate alan mutasavvıflar,konusu ve amacı itibariyle diğer islami ilimlere nisbeten ahlakla daha fazla ilgilenmiş ve şu kanaate ulaşmışlardr:
"Hangi ilim ki Allah marifeti ile beraber değildir, ondan bir fayda gelmez ve onun bir faydası yoktur"
Tasavvuf ehline göre güzel ahlak,Allah'ı bilme (marifet) ve O'na doğru yol alabilmeyi temin eden en önemli faktördür. Buna binaen tasavvufi ahlakta ahlakı güzelleştirmenin yolu marifetten geçtiği görülmektedir.
Konusu Allah, kainat ve insan olan tasavvufun,bu varlık boyutlarıyla ilgili olarak ele aldığı temel ilke ahlak olduğu için insanın hedefi "Allah'ın
ahlakıyla ahlâklanmak" olarak belirlenmiştir.Bu konuda en güzel örnek Hz.Peygamberdir.Çünkü o,ahlakî güzellikleri tamamlamak üzere gönderilmiş ve Rabbi tarafından terbiye edilmiş, terbiyesi de en güzel şekilde yapılmıştır.
Tasavvufi terbiye ve ahlak eğitimi daha çok nefis terbiyesine ve kalp tasfiyesine bağlıdır.Kalp temizliği ve iyi niyet esasına dayanmayan hiç
bir davranış,kişiyi ahlak mükemmelliğine ve gayelerin en yücesi olan marifetullâh mutluluğuna ulaştıramaz.
İnsanın fıtratındaki kötülük yönünü arındırması ve iyilik yönünü geliştirilerek hem kendisi hem de diğer insanlarla barışık yaşaması ve nihayet Allah'ın hoşnutluğunu kazanma yolunda attığı tüm adımlar insanı ahlaki olarak yücelten ve mutlu kılan adımlardır .
İşte tasavvufi ahlaka süreklilik ve dinamizm kazandıran da bu yöneliştir.
Tasavvuf ahlakın esası nefsi terbiye, ruhu tasfiye etmek,ibadet ve taate devamla, kulluk şuurunu derinleştirmek ve ruhani yönü geliştirilerek
dünyanın heveslerimize bakan fani yüzüne değil ebediliğe açılan yüzüne bakmaktır.
Tasavvufi ahlakın belirlemiş olduğu temel hedef;insanın ulvi yanlarının inkişaf ettirilmesi, imanın zevken duyulup yaşanmasıdır.
Bu ise,erdem ve faziletleri "Allah'ın ahlakı ile ahlaklanınız" düsturu doğrultusunda somut ahlakî davranışlara yansıtmakla elde edilir.