- Astroloji

Adsense kodları


Astroloji

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Fri 8 June 2012, 04:31 pm GMT +0200
3- Astroloji

Astroloji, geçmişte çağlar boyu astronomiyle bir mülâhaza edildi ve insanlar, "göklerin yer ve sakinleri üzerindeki manevî etkisini tayin etmeye çalıştılar... Astoroloji genel olarak ta­biî astroloji ve hükmî astroloji olmak üzere ikiye ayrılır: Tabiî astroloji, gök cisimlerinin hareketlerini, güneş ve ay tutulmalarım Ön­ceden haber veren bilimdir. Hükmî astroloji ise, burçların, insanların ve imparatorlukla­rın kaderi üzerindeki etkisini inceler." (Enc-yclopaedia Britanica, Cilt 11).

Aynı zamanda astronom olan tanınmış İs­lâm astrologları, astrolojiyi, kehanetlere al­dırmadan, bir bilim olarak ele aldılar. İnsan veya yeryüzü olaylarında kötü etkileri, gök cisimlerinin hareketlerinin temelinde aradı­lar. "Gelecekteki olayları önceden haber ver­mek için yapılanastrolojik girişimlerle, İlâ­hî İrade'nin mutlak bir kudret sahibi karak­teri üzerindeki İslâmî vurgu arasında zahirî olarak aşikâr bir farklılık olmasına rağmen, gerçekte, îslâm medeniyeti ve özellikle belirli İslâmî gizlilik (batınîlik) halleriyle bütünleş­miş olan astroloji derin bir sembolizmdir." (Islamic Science, s. 126-131).

Müslüman bilim adamlarının büyük çoğun­luğu astrolojinin hükmî yanım (gelecekteki olayları haber verme) şiddetle reddettiler ve bunun bilimsel hiçbir temeli olmadığını izah ve ispat ettiler. Meşhur İslâm âlimleri ve bi­lim adamları astrolojinin bu işlevine karşı çıktılar. Bunlar arasında îbni Sina (Avicen-na), İbni Rüşd (Averroes), el-Gazalî, el-Birunî ve Nasreddin el-Tusî gibileri vardır. Onların çoğu, astrolojinin sadece kozmolo­jik sembolizm yönüyle ilgilendiler ve yıldız falına bakmaktan, kişilerin geleceğini oku­maktan sakındılar. (Islamic Science, s. 126-131). Fakat hiç şüphe yok ki, diğer astrolog­lar, maişetlerini temin etmek ve dünyevî şöh­ret İçin, astrolojinin bu yanını kullandılar ve icra ettiler. ' 'Ancak en üst düzeyde, yani me-tafîziksel ve ruhanî işlerde, astrolojinin güç­lü sembolizmi, tam olarak tslâm esoterisizmi (batınîlik) ile bütünleştirildi. Bu işlerde, astroloji, kendi sembolik hali içinde insanın kozmik boyutunu yeniden keşfetmesi ve ken­di meleksî ve öz gerçeğinin ayrıca bu gerçe­ğin dünyevî varlığı üzerine etkisinin farkın varması için bir vasıta olarak tanımlanmış­tır.