reyyan
Wed 22 June 2011, 06:36 pm GMT +0200
'Asla 174 bin kişiye izletemezdim'

Zaman Gazetesi'nin düzenlediği 1T Tasarım Günleri'nin ikinci gününde iPad gazeteciliği de konuşuldu.

Zaman Gazetesi'nin düzenlediği 1T Tasarım Günleri'nin ikinci gününde iPad gazeteciliği de konuşuldu.
Türkiye'de ilk keziPadgazeteciliğini Dipnot uygulamasıyla başlatan Gazeteci Cüneyt Özdemir, genç katılımcılara dijital gazeteciliğin önemini ve onlara neler yapabileceğini anlattı.
Teknolojinin artık hayatın kendisi olduğunu belirten Özdemir, "Yeniteknolojiaygıtları ne kadar çok kullanıyor olsa bile, kurumsal yapılarda çok çabuk adapte olunamıyor. Bu sebeple, biz kendi medyamızı oluşturmak için yola çıktık ve kısmen dijital yayın grubunu kurduk" dedi.
Normal şartlarda bir yayının çok fazla insanla ve daha pahalıya mal olduğunu belirten Özdemir şunları söyledi: "Büyük birgazetekurma, dağıtım sistemi, abonelik, tasarım derken uzun bir zaman ve mali kayıp. Artık bunların hepsini bypass ettiğimiz bir zaman dilimine girdik. Dijital medyada çok cüzi rakamlar ödeyerek, daha az zamanda daha iyi işler yapılabiliyor"
Dijital tasarım ve yayıncılığın büyük bir devrim olduğuna dikkat çeken Özdemir, birçokmedyakuruluşunun henüz bunu anlamadığını, hala üretimin konvansiyonel medyaya yönelik yapıldığını kaydetti.
"Tasarıma gelmeden önce bu işin arka planını bilmek gerekiyor" diyen Cüneyt Özdemir, yeni bir medya dünyası kurulduğunu, tasarım, içerik ve sermayenin bu dünyanın bir parçası olduğunu anlattı. Özdemir, tasarıma giden yolda teknoloji, içerik ve mecranın üç önemli yapı olduğunun altını çizdi.
'YENİ MEDYA DÜZENİNDE ARACILAR KALKIYOR'
"Dipnot Tivi'de paylaştığım fotoğraf ve videoları ben reklamla asla 174 bin kişiye izletemezdim" diyen Cüneyt Özdemir, hiçbir reklamla twitter ve facebook'ta ulaştığı kadar takipçiye ulaşamayacağını, sosyal medyanın haber dağıtıcısı haline geldiğini belirtti. Özdemir, içine girdiğimiz yeni medya düzeniyle aracıların kaktığını, normal şartlarda sizli bizli konuşulan insanlarla senli benli olunduğunu, teknolojinin mesafeleri kaldırdığını anlatı.
Dijital yayıncılığın müzik yazarlığının da boyutunu değiştireceğini ifade eden Özdemir, 5 yıl sonra gazetelerin hareketli kağıtlar olarak görüleceğini ileri sürdü.