- Asiye ismini değiştirmek

Adsense kodları


Asiye ismini değiştirmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Mon 20 December 2010, 08:11 pm GMT +0200
(361) Asiye İsmini Değiştirmek


820— îbni Ömer'den rivayet edildiğine göre, Peygamber (Sav) Asiye'nin ismini değiştirdi ve:

— Sen Cemîle'sin!» dedi.
[361]

Asiye: Günahkâr hanım manasını taşıdığından bunun yerine hoşa giden ve güzel hanım manasına gelen Cemile ismini vermekle Peygam­ber (Sav), hoşa giden güzel isimlerle ad verme yo­lunu bize göstermişlerdir.[362]

 

821— Muhammed ibni Amr ibni Atâ anlattığına göre, kendisi Ebû Seleme'nin kızı Zeyneb'in yanına vardı. Zeyneb, Muhammed ibni Amr ibni Atâ'nın evinde bulunan kız kardeşinin ismini ona sordu. Muhammed dedi ki, onun ismi «Berre dir, dedim. Zeyneb:

—  Onun ismini değiştir, dedi. Çünkü; Peygamber (Sav) Cahş'ın kızı Zeyneb'i nikahladığı zaman ismi «Berre»  idi de, onun ismini Zeyneb'e çevirdi. Bir de Peygamber (annem) Ümmü Seleme ile evlenip de yanına vardığı zaman, ben Berre ismini taşıyordum. Ümmü Seleme'nin beni Berre diye çağırdığını Peygamber işitti de şöyle dedi:

«—Siz kendinizi tezkiye etmeyin (Berre = iyi ve takva sahibi diye­rek kendinizi temize çıkarmayın); zira Allah sizden iyi ve kötü kadının kim olduğunu daha iyi bilir. Sen (Berre) kızına Zeyneb ismini ver, (ey Ümmü Seleme).» Ümmü Seleme de:

—  Onun ismi Zeyneb'dir, dedi.  (Muhammed ibni Amr diyor ki): Bunun üzerine ben (Ümmü Seleme'nin kızı) Zeyneb'e dedim ki, (kız kar­deşime başka bir) isim vereyim mi? Zeyneb şöyle dedi:

Resûlüllah (Sav) hangi isme çevirdi ise, ona çevir; ona Zeyneb ismini ver.»[363]

 

Müminlerin annesi ümmü Seleme hal tercemesi 184 sayılı hadîs-i şerîf münasebetiyle geçmişti. Ummü Seleme, amcası oğlu Ebû Seleme ile evli idi. Ebû Seleme Uhud savaşında şehid olunca, zevcesi ümmü Seleme dul kaldı ve bundan sonra Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ile evlendi. İlk kocasından Seleme, Ömer, Dürre ve Zeyneb isminde dört çocuğu vardı. İşte Zey­neb hanım Hz. Peygamberin üvey kızı olup, önceden ismi Berre idi. Bu İsmi,  Zeyneb  olarak değiştirdi.

Yine müminlerin annesi ve Cahş'ın kızı Zeyneb'le Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) evlendiği zaman bunun da ismi Berre idi. O vakit ismini Zeyneb olarak değiştirdi. Böylece Berre diye isimle­nen iki hanımın da İsimlerini Zeyneb'e çevirmiş oldu. Zeyneb lerden biri Peygamberimizin üvey kızı, diğeri de müminlerin annesi bulunan zev­celeridir.

Ayrıca Ummü Seleme 'nin kızı Zeynebin delâleti İle, Muhammed b. Amr da, Berre ismindeki kız kardeşinin adını   Zeyneb 'e çevirdi.

Berre; iyi ve takva sahibi kimseye denir. Peşin olarak Allah ka­tında bir kimseyi tezkiye etmek uygun değildir Herkes Allah'ın rahmetini ummak ve azabından korkmak inancını taşımakla yükümlüdür. Bundan do­layı selâmet bulmuş inancını verecek bir isimle isimlenmek yerinde olmaz. İşte bundan dolayı Peygamber (Sav) Berre İsimle­rini, güzel ve hoş kokulu bitki manasına gelen   Zeyneb'e çevirmiştir.[364]


[361] Müslim: (38) Kitabu'1-Adab, Hadis : 14. 15. EbÛ Davud: C. II, s. 585. 1952/Mısır bslc. İbni Mace: (33) Kİtabu'1-Edeb. Hadis : 3733. Tirmizî:  (44) Kitabu'1-Edeb, Hadis: 2840. Fadlu'llah: C. II, s. 284-285.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/177.

[362] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/177.

[363] Müslim: (38) Kitabu'1-Adab, Hadis : 18, 19. Fadlu'llah: C. II, s. 286-286.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/178.

[364] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/179.


HALACAHAN
Wed 30 March 2016, 09:18 pm GMT +0200
Selamun Aleykum.. Çocuklara isim belirlenirken anne babanın çok dikkatli olmasi gerekiyor. Özellikle kuranı kerimde  geçiyor denilerek birçok isim konuluyor ama anlamları iyi olmayanlar var icinde.. Yine kulağa güzel geliyor diye konulan isimler var ama anlamları iyi değil.. Isimlerin  anlamlarinin insan pskolojisine katkısının ciddi olduğunu bilip anlamı güzel isimler konulmalıdır..

ceren
Wed 30 March 2016, 09:24 pm GMT +0200
Aleykumselam.Cocuklarimiza islama uygun dinen caiz olan isimler koyalim.peygamber efendimizin deidigi isimleri kullanalım insallah...

Bilal2009
Thu 6 June 2019, 12:36 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam Rabbim bizleri doğru işler yapanlardan eylesin  Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Fri 7 June 2019, 11:02 am GMT +0200
Aleyküm selâm. isim konusunda anne ve babanın islâma uygun olmasına dikatli olması lazım. Rabbim bizleri bu konuda hassas olabilmeyi nasip etsin inşaAllah