- Arkadaşlarına 'hayır' diyemeyen çocuklar uyuşturucuya daha çabuk alışıyor

Adsense kodları


Arkadaşlarına 'hayır' diyemeyen çocuklar uyuşturucuya daha çabuk alışıyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Wed 31 August 2011, 07:47 pm GMT +0200
Arkadaşlarına 'hayır' diyemeyen çocuklar uyuşturucuya daha çabuk alışıyor

  Uyuşturucu madde kullanma yaşı her geçen gün düşüyor. Uzmanlar, evde kendini mutsuz hisseden çocukların arkadaş çevrelerinde kabul görmek için onlardan gelen teklifleri reddedemediklerini belirtiyor.
Uyuşturucu bağımlılığında ilk adımın ise sigara olduğunun altını çiziyor. Antalya Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü psikolog Doç. Dr. Ömer Geçici, uyuşturucu kullanımının 15'e, sigara kullanım yaşının ise 10'a kadar düştüğünü ifade ediyor. Geçici'ye göre bunun en büyük sebebi ise çocukların arkadaş çevresine 'hayır' diyememesi.
Doç. Dr. Ömer Geçici, ailede dışlanan çocukların arkadaş çevrelerinde tutunmak için onlar tarafından verilen her şeyi kabul ettiğini belirtiyor. Geçici, çocuklara küçük yaştan itibaren 'hayır' diyebilmenin öğretilmesi gerektiğini söylüyor. "Karşınızdaki insan size zarar verecek bir şey istiyor ama reddetmiyorsunuz. Evlatlarımıza 'hayır' demeyi öğretmemiz lazım. Bize zarar verecek teklifler karşısında 'bu benden uzak olsun' demeli çocuklarımız. Eğer biz çocuklarımızı evin içinde eziyorsak, mutsuz ediyorsak, çocuklarda huzuru dışarıda arıyorlar. Arkadaş grupları içinde tutunabilmek ve kendilerini kanıtlayabilmek için de 'hayır' demek onlar için daha zorlaşıyor. Onlardan gelen her şeyi kabul ediyorlar." diye anlatıyor. Çocukların evin içinde kendilerini mutlu, güvende ve onare edilmiş hissetmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ömer Geçici, çocukların ailesel sebepler ve çekingen yapısı sebebiyle de 'hayır' diyemediklerini vurguluyor. Bazen de bu durumun yaşla ilgisi olduğunun altını çiziyor.

Sigaranın basit bir içecek gibi gözüktüğünü fakat uyuşturucu kullanmaya başlamada ilk adım olduğunu söyleyen Geçici, eroin bağımlısı olup da sigara yada alkol bağımlısı olmayan 'yok' diyor. Ailelere bu durumun anlatılması gerektiğinin altını çizen Geçici: "Lütfen evlatlarınızı sigaradan uzak tutun. Anne babalar da çocuklarınıza iyi birer örnek olun."