- Arınma

Adsense kodları


Arınma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Tue 31 July 2012, 12:07 pm GMT +0200
3- Arınma (Tezkiye)

Tezkiye, Allah korkusunun (takva) sebep ol­duğu sâlih ameller sonucu elde edilen insan nefsinin derecelerinden biridir. Kur'ân'da bu­nu tasdik eden pek çok âyet vardır. Bu halde kişi kalben ve tabii olarak güzel davranmayı, insanlar arasında arkadaşlığı, sosyal gelişme ve selamet için çalışmayı arzular ve arar. Ve bu hâl olmaksızın insanların sürekli iyi olma­ları ve kötülüklerden sakınmaları mümkün değildir. Hucurât Suresi'nde Hz. Peygamber'in ashabının gönüllerinin durumu şöyle tasvir edilmektedir: "...Allah size imanı sev­dirmiş, onu gönüllerinize güzel göstermiş; inkarcılığı, yoldan çıkmayı ve başkaldırmayı size iğrenç göstermiştir..." (49: 7)

Hz. Muhammed ve önceki peygamberler ibadeti insanın kendi nefsinde ilahi gayeyi gerçekleştirmeye yönelecek tarzda değişik­likler yapabilmek için tebliğ etmişlerdir Ta­rih, bu konuda ibadetin salt hukuki yasakla­maların ve kontrollerin başarısızlığının aksi­ne, her çağda başarılı olduğuna şahitlik et­mektedir. Kanunlar bilakis kişilerin diğer gayrimeşrû yollara tevessül etmelerine mâni olabilirken, Allah korkusu duyan, faziletli ve güzel huylu insanlar meydana getirmek ko­nusunda da tamamen çaresizdir.

Namaz, oruç ve diğer ibadet şekillerinin hik­met ve felsefesi üzerinde düşünüldüğünde bunların iyi davranış ve iyi insan ilişkileri ge­liştirme yönünde kişilerde iç değişiklik meydana getirmekteki Önemi hemen görülecektir Ankebut sûresinde şu âyeti okumaktayız-"...namaz kıl, muhakkak ki namaz hayasızlık­tan ve fenalıktan alıkor; Allah'ı anmak ne bü­yük şeydir!.." (29: 45). Bu âyete göre, insan karakterinin inşasında ve onun gelişim ve tezkiyesinde Allah'ı anmak çok etkilidir. Ve namazda Allah'ı anmak için gerekli şartlar mükemmel olarak teşkil edildiğinden, namaz insan karakterini şekillendirmede çok etkili­dir.

Takva'ya ulaşma yolunda yardımcı olduğun­dan dolayı oruç da emredilmiştir (2: 183). Hz. Peygamber orucun hikmetini şu söz­lerle belirlemiştir: "Kişi söz ve hareketlerin­deki hataları terketmedikçe, Allah'ın onun ye­meyi ve içmeyi terketmesine ihtiyacı yoktur." (Buhari).

Zekat'la ilgili olarak şöyle buyurulmuştur: "Onların mallarından bir miktar sadaka al ki, onunla onları temizleyesin, yüceltesin ve on­lara dua et; çünkü senin duan onlar İçin bir güvendir..." (9: 103).

Nebevî tâlim ve terbiyede tezkiye ve güzel davranışlar birlikte ve aynı zamanda işlenir­ler. Nefis tezkiyesi ameliyesini hızlandırmak ve daha müessir kılmak için, Hz. Peygamber insanları birbirlerine karşı feragatte bulun­maya ve fedakârlık ruhunu kuşanmaya çalış­tı. Kur'ân Hz. Peygamber'in eğitim ve ter­biyesinden doğrudan faydalanan insanların vasıflarını şöyle belirtir: "Ve onlardan önce o yurda (Medine'ye) yerleşen, imana sarılan­lar (yani daha önce Medine'yi yurt edinen Ensar veya ilk önce hicret edip Medine'ye yerleşen Müslümanlar), kendilerine hicret edip gelenleri severler ve onlara verilen(ganimet)lerden ötürü göğüslerinde bir ihtiyaç (eğilimi) duymazlar. Kendilerinin ihtiyaçları olsa dahi, (yoksul muhacir kardeşlerini) öz canlarına tercih ederler. Kim nefsinin cimrili­ğinden korunursa, işte onlar umduklarına erenlerdir." (59: 9).